Glas

Achtergrond

Markt: Dagprijzen komkommer stijgen

De dagprijzen van komkommers gaan deze week fors omhoog, nadat ze vorige week een teleurstellende duikeling hadden gemaakt. Vandaag (donderdag) komt de klokprijs overal boven 40 cent per stuk.

Geen product is zo wispelturig als komkommer. Als het weer mee zit, neemt de productie enorm snel toe. En dat zakt weer even snel als het donker en kouder wordt. Zo ging het ook in de afgelopen weken. In week 9 verdubbelde de weekaanvoer van komkommers (30, 35 en 40) voor de klok van BelOrta naar ruim 1,2 miljoen stuks. Vooral rond het weekend (vrijdag en maandag) kwamen enorme hoeveelheden in de verkoop. Dat had effect op de prijzen. De klokprijs van de 35-ers en 40-ers daalde eind vorige week al naar 23 cent. Bij The Greenery lagen de indicatieve klokprijzen op vrijdag en maandag rond 27 cent per stuk. ZON Fruits & Vegetables bracht in de tweede helft van vorige week voor het eerst dit seizoen komkommers voor de klok. Daarmee is het verkoopseizoen voor Spaanse komkommers bij ZON voorbij. De eerste Nederlandse komkommers brachten niet veel meer op dan 25 cent per stuk.

Grote prijsverschillen

Het plotselinge grote aanbod zette ook de dagprijzen bij de telersverenigingen onder druk. Aan het eind van de week lagen de dagprijzen gemiddeld 4 tot 5 cent lager dan op maandag. Op vrijdag kwam de komkommerprijs niet meer boven 30 cent per stuk uit. Overigens waren er vorige week relatief grote verschillen te zien tussen de verschillende verkopers. In vergelijking met vorig jaar lag de weekprijs 3 tot 5 cent lager.

Minder ‘vrije’ komkommers

Na de dip van vorige week veren de komkommerprijzen nu weer op. Maandag 4 maart was door de forse aanvoer nog een overgangsdag. Maar sinds dinsdag 5 maart gaat het snel. Vandaag (donderdag 7 maart) komt de klokprijs overal boven 40 cent per stuk, ook de kleinere sorteringen. Dat heeft niet alleen te maken met de terugvallende productie. Steeds meer komkommers worden vooraf verkocht. De eerste contracten beginnen te lopen. Daardoor zijn er minder komkommers beschikbaar voor de vrije verkoop en stijgen de dagprijzen.

Minder uit Spanje

Bovendien neemt de aanvoer uit Spanje zoals gebruikelijk sinds januari gestaag af. Dat wordt dit jaar nog versterkt vanwege wat in Almería de ‘komkommercrisis’ is gaan heten. Op het hoogtepunt van het seizoen waren de prijzen zo laag, dat zelfs een deel van de aanvoer is vernietigd. De verwachting is dat meer telers zijn overgeschakeld op de teelt van meloen en vooral watermeloen, die de laatste jaren goede prijzen opbrengen. Het areaal voorjaarskomkommers is daardoor waarschijnlijk nog kleiner dan normaal. Ondanks de afnemende aanvoer daalden de prijzen in week 8 op de veilingen in Almería en Granada naar circa 62 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.