Glas

Achtergrond

D66 Westland: gemeente kan werken aan waterstof voor kassen

De gemeente Westland wil de duurzaamste glastuinbouwgemeente van Nederland worden, maar heeft waterstof nog niet in beeld als energiebron.

D66 Westland wil dat de gemeente de mogelijkheden van waterstof als duurzame energiebron laat onderzoeken. De gemeente steekt miljoenen in de energietransitie van de Westlandse tuinbouw, vooral middels geothermie. D66 concludeert dat Westland nog niet de duurzaamste glastuinbouwgemeente is van Nederland en dat deze ambitie nog ver weg is.

Meer vaart geven

Om ook waterstof op de agenda te krijgen van de Westlandse energietransitie heeft D66 een aantal vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. D66 wil dat Westland met andere overheden optrekt om vragen over verduurzaming van de glastuinbouw en waterstof meer vaart te geven.

Verkenningstraject

Bij Glastuinbouw Nederland staat waterstof overigens wel op de agenda. In september sloot de organisatie samenwerking met Gasunie. Beide partijen startte een verkenningstraject naar nieuwe verduurzamingstechnieken. Waterstof is er een van, naast CO2-voorziening, warmtenetten, biomassatoepassing en hernieuwbaar gas.

Recent stelde Pensioenfonds ABP een fonds op voor investeringen in duurzame energie, waaronder waterstof.

Of registreer je om te kunnen reageren.