Glas

Achtergrond

Markt: lichte komkommers en lagere prijzen

Ruim een week lang was het aandeel kleine komkommers bijzonder hoog. De middenprijs is al een paar weken veel lager dan in de afgelopen drie jaar.

Het percentage 40ers daalde in de afgelopen week enorm. Het aandeel van de 40ers voor de klok van BelOrta was in week 5 nog 60 %. Maar vorige week (week 6) was maar 12% van de komkommeraanvoer van de sortering 400 – 500 gram. Daartegenover stond 61% van de sortering 350-400 gram (35ers) en 27% van 300-350 gram (30ers). Bij The Greenery kwamen in week 5 nog 1,5 keer zoveel 40ers voor de klok dan 35ers. In de week erna waren de verhoudingen omgedraaid. Het donkere weer is de voornaamste oorzaak. Om het nog jonge (onbelichte) gewas te ontlasten snijden telers de komkommers eerder. Vorig week waren er dagen dat er nauwelijks meer dan 50 Joules aan daglicht werd gemeten, laat een teeltvoorlichter weten.

Kleine sortering

Door de kleine sortering gaf de prijs van de 40er een vertekend beeld van de marktsituatie. Door de lage aanvoer van 40ers steeg de klokprijs bij BelOrta van 44 cent begin week 5 naar 58 cent per stuk aan het eind van vorige week. Bij The Greenery steeg de indicatieve klokprijs in die periode van 45 naar 62 cent. De prijs van de 35ers steeg veel minder snel: van 36 cent naar 43 cent in 2 weken tijd. Bij ZON worden tot nu toe alleen Spaanse komkommers geveild. Het verschil met wat de Spaanse teler er op zijn eigen veilingen voor krijgt is in de laatste week fors gegroeid.

Lees verder onder de grafiek.

Tegenvallende winterprijzen

Bij Witkamp lag de prijs van de 40ers vorige week rond 52 cent per stuk, 8 cent hoger dan de week ervoor. Voor de 35ers was dat 38 cent, 6 cent hoger dan een week eerder. Bij Van Nature steeg de prijs in de loop van vorige week van 49 naar 55 cent voor de 40ers en van 38 naar 40 cent voor de 35ers. In vergelijking met voorgaande jaren valt de prijsvorming van alle komkommersorteringen tegen. Ondanks de krappe aanvoer van 40ers was de uitbetaalprijs, bijvoorbeeld bij Witkamp in Poeldijk, de afgelopen 2 weken fors lager dan voorgaande 3 jaar.

Lees verder onder de grafiek.

Grotere komkommers gesneden

Vooral de belichtende telers lopen door de lagere winterprijzen in omzet achter op vorig jaar. Pas eind vorige week stegen de dagprijzen weer richting het gemiddelde van afgelopen jaren. Begin deze week wordt het hogere prijsniveau redelijk vast gehouden met klokprijzen tussen 55 en 60 cent per stuk. Er worden ook weer meer grotere komkommers gesneden. Kwamen er op maandag nog ruim 5 keer zoveel 35ers voor de klok dan 40ers. Op dinsdag komen er al 1,5 keer zoveel 40ers voor de klok dan 35ers. Dat lijkt in het voordeel van de fijnere sortering uit te pakken. De klokprijs is nagenoeg gelijk aan die van de 40ers.

Minder uit Zuid-Europa

De prijsvorming heeft de opgaande lijn weer te pakken. De aanvoer uit Spanje vlakt af doordat de vroege en middelvroege plantingen beëindigd zijn. Veel telers zijn omgeschakeld naar een voorjaarsteelt van meloen en watermeloen. Een minderheid zet een tweede teelt komkommers. Tot en met week 4 was al ruim 60% van de totale seizoen aanvoer van komkommers gerealiseerd, schrijft de regering van Andalusië.

Hogere temperaturen

Daar staat tegenover dat het weer in Almería en Granada sinds eind januari een stuk zachter is geworden met hogere temperaturen (ook in de nacht) en meer zonuren. Daardoor stijgt de productie van de teelten die nog doorgaan, terwijl de jonge teelten eerdaags in productie komen. Maar tot en met week 5 werden er ook in Spanje nog relatief veel kleine komkommers gesneden. De aanvoer van Griekse komkommers op de Duitse groothandelsmarkten was al duidelijk minder, schrijft BLE in haar rapportage van week 5.

Of registreer je om te kunnen reageren.