Glas

Achtergrond

Markt: Prijsstijging trostomaat stokt op Duitse markt

Aan de langdurige prijsstijging van trostomaten op de Duitse groothandelsmarkten is in week 6 een eind gekomen. De prijsvorming is nog wel beter dan vorig jaar.

Tomaten uit Nederland en België zijn in de minderheid op de Duitse groothandelsmarkten. Het aandeel trostomaten uit Nederland haalde in week 6 net niet de 20%, terwijl Spanje bijna de helft van de trostomaten leverde en Turkije goed was voor ruim 17%. België haalde een aandeel van ruim 11%, schrijft BLE in het marktbericht van week 6.

Eerste Griekse trostomaten

In Hamburg werden de eerste Griekse trostomaten van het seizoen aangeboden voor € 11 per doos van 5 kilo. Dat is omgerekend dezelfde prijs die Nederlandse trostomaten gemiddeld realiseerden over alle Duitse groothandelsmarkten. België haalde een paar dubbeltjes meer. Gebruikelijk is dat de tomaten uit Zuid-Europa lager geprijsd zijn. Spaanse en Marokkaanse trostomaten brachten € 1,74 per kilo op. Turkse nog een dubbeltje minder.

Lichte prijsdaling

Aan de langdurige en geleidelijke stijging van de prijzen kwam een einde. Voor het eerst sinds begin december daalden de prijzen van trostomaten. De aanvoer was voldoende om de vraag te dekken. In de tweede helft van de week daalden de prijzen van Turkse, Marokkaanse en Spaanse tomaten als eerste. Mindere kwaliteit werd meteen afgestraft. Op de groothandelsmarkt van Berlijn werden door de retail geweigerde partijen aangeboden die voor € 8 per 7 kilo werden verkocht.

Italië domineert cherrytomatenmarkt

Ook de cherrytomaten liepen tegen hun prijsplafond. In Berlijn vroeg de handel € 17 per doos van 3,7 kilo (€ 4,60 per kilo) voor Nederlandse (tros-) cherrytomaten. Kopers accepteerden die prijs met moeite. Zij stapten liever over naar Italiaanse cherrytomaten vanwege de betere smaak- en reukeigenschappen, schrijft BLE.

Nederland had in week 6 een aandeel van 15,5% in het aanbod van cherrytomaten. Italië domineert met 44,5%, gevolgd door Spanje met 29%. Marokko speelt een ondergeschikte rol met 8,4%. Tunesië leverde maar 1,3% van het aanbod, maar wel voor de hoogste prijs. Deze cherrytomaten leverden € 4,67 per kilo op.

Gemiddeld seizoen

In december liep de prijsvorming nog achter op vorig seizoen, maar sinds begin dit jaar zijn de rollen omgedraaid. De prijzen stijgen gestaag, terwijl vorig jaar meteen na nieuwjaar een daling werd ingezet. In vergelijking met seizoen 2016-2017 zijn de prijzen echter niet hoog. Toen lag het prijsniveau vanaf eind januari meerdere weken rond € 3 per kilo bij de trostomaten en € 4,85 per kilo bij de cherrytomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.