Glas

Achtergrond

Markt: Aubergineprijzen dalen hard

De marktprijzen van aubergine zijn de laatste 10 dagen sneller gedaald dan in voorgaande jaren. Het mooie weer en de voorjaarsvakantie worden als voornaamste redenen genoemd.

De klokprijzen van aubergine op de Nederlandse en Belgische veilingen zijn sinds het begin van het seizoen (half februari) gehalveerd. Vooral in de laatste week daalde de prijs snel. Bij The Greenery lag de indicatieve klokprijs op de laatste 2 dagen van februari net boven 60 cent per kilo. BelOrta noteerde op woensdag nog klokprijzen van circa 75 cent per kilo. Maar dat was ook al veel lager dan begin deze week toen de fijnere sorteringen nog boven € 1,20 per kilo scoorden. Bij ZON Fruits & Vegetables werden op 28 februari de eerste Nederlandse aubergines van dit seizoen verkocht voor de klok voor ruim 80 cent per kilo voor de fijne sorteringen (225+ en 300+) en 53 cent voor de grovere (400-500 gram).

Tot nu toe verkocht ZON uitsluitend Spaanse aubergines. Het verschil in prijsniveau tussen Nederlands en Spaans product is groot. De klokprijs van de Spaanse aubergines halveerde vorige week. Nu ook Nederlands product voorhanden is, zakt de prijs nog verder weg.

Europese markt

Ook de importprijzen van Nederlandse aubergines in Frankrijk dalen deze week snel. Afgelopen maandag lag de middenprijs op de Franse groothandelsmarkten nog boven € 1,40 per kilo. Gisteren en vandaag (donderdag) is dat nog maar € 1,01 per kilo, blijkt uit cijfers van France AgriMer. Tot vorige week (week 8) was er op de Duitse groothandelsmarkten nog weinig te merken van een overaanbod. De Spaanse aubergines haalden een middenprijs van € 1,67 per kilo, vergelijkbaar met dezelfde week van 2018. Italiaanse en Turkse aubergines waren zelfs 25% duurder dan vorig jaar.

In Spanje stegen de uitbetaalprijzen op de veilingen nog in week 7 waardoor ze weer op hetzelfde niveau kwamen als vorig jaar. Maar sinds vorige week zijn ook daar de klokprijzen flink gedaald. Op dit moment wordt er circa 36 cent per kilo betaald. Door de gebruikelijke overaanbod van kleine sorteringen in deze tijd van het jaar, is het aanbod Spaanse aubergines niet in overeenstemming met de vraag in Italië, Frankrijk en Duitsland, schrijft de regering van Andalusië in het rapport van week 7. Ook in Spanje is aubergine een product waarbij een relatief klein overaanbod tot forse prijsdalingen kan leiden.

Saladeweer en vakanties

In vergelijking met voorgaande jaren dalen de prijzen van de Nederlandse aubergines sneller dan vorig jaar en vergelijkbaar met 2017. In 2017 en 2018 trad eind februari een licht herstel op.

Op Frankrijks grootste groothandelsmarkt Rungis daalde de middenprijs van alle aubergines met 13 procent in week 8. Opvallend zijn de vrij grote dagelijkse schommelingen die worden veroorzaakt door de komst van aanbod uit Noordwest Europa. Daardoor daalt de prijs van het Spaanse product het meest, schrijft de statistische dienst van het Franse Ministerie van Landbouw en Voedsel. ‘Door het zachte weer vindt er ook al een verschuiving plaats naar salade-groenten. Tegelijkertijd zijn veel handelaren voorzichtig in hun aankopen vanwege de geringere vraag tijdens de voorjaarsvakanties in grote delen van West-Europa.’

Of registreer je om te kunnen reageren.