Glas

Achtergrond

Markt: aardbeien stijgen tot boven € 7 per pond

Bij Coop kost 400 gram aardbeien deze week € 1,99; op de veiling kost 500 gram meer dan € 5 of zelfs € 6.

In de gebruikelijke krapte aan het einde van de herfstteelt lopen prijzen op. Dat is al anderhalve week duidelijk aan de gang met stappen van € 0,40 per dag. Ook dinsdag 19 november was dat zichtbaar bij The Greenery waar het aanbod niet groter was dan 600 colly. De prijs voor een pond belichte Sonata’s kwam tot € 7,20 per pond. Dat trok ook de beste Elsanta mee naar prijzen tot € 6,60 per pond.

Belgische stijging vlakker

Het is een uitschieter. Belgische veilingen zagen dergelijke prijzen nog niet verschijnen op dinsdag 19 november. Klokprijzen lagen onder de € 5 per pond, maar de krapte op de Europese markt zal nog weken aanhouden, waardoor de prijsverschillen naar verwachting teruglopen.

Op de Belgische veilingen is sinds week 42 ook duidelijk de weg omhoog ingezet en werd afgelopen week per kilo Elsanta ook een knappe prijs van € 7,72 betaald. Deze week heb je daar in Nederland dus een pond Sonata voor.

Exportmarkten haken af

Het nadeel van dergelijke hoge prijzen is dat exportmarkten afhaken. Voor de beste afzetgarantie in de komende weken tot aan Kerstmis zou de prijs minder extreem zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.