Glas

Achtergrond

Markt: Duitse winkels reageren scherp op markt AGF

De prijsontwikkelingen voor groente en fruit in Duitse winkels zijn een duidelijke weergave van de afzetmarkt.

Dat blijkt uit de inflatiecijfers van Destatis, het Duitse CBS voor de maand oktober. Daarin is te zien dat fruit duurder is dan vorig jaar, maar groente juist goedkoper. Vorig jaar startte de fruitmarkt in mineur en was er door het extreme zomerweer een lange nasleep van hogere prijzen. Afgelopen maand betaalden Duitse consumenten 2,8 procent minder voor hun groente.

Prijzen van paprika en peren vallen op

Het opvallendst in de vergelijking zijn de paprika- en perenprijzen. Beide hebben in een vijfjarig gemiddelde voor de winkelprijzen een record. Bij paprika is dat een negatief record. De peren waren in Duitse winkels niet eerder zo duur in de afgelopen vijf jaar. Het laatste lijkt vooral verband te houden met dure Italiaanse peren, de grootste leverancier voor de Duitse markt.

Paprika was in oktober in overgang naar het Spaanse seizoen en dat ging met buitengewone prijsdruk gepaard. Door Nederlandse telers werd pijn geleden.

Bij de overige producten (sla, zachtfruit, komkommer, tomaat) lagen de prijzen in een vijfjarige vergelijking op een redelijk gemiddelde, of net onder het hoogste niveau (appel en bloemkool).

Of registreer je om te kunnen reageren.