Glas

Achtergrond

Greenyard: alternatieven voor glasgroente Hartman

Het faillissement van teeltbedrijf A.C. Hartman zal geen effect hebben op het beleveren door Bakker Barendrecht.

Dat stelt Greenyard, eigenaar van Bakker Barendrecht in een persbericht naar aanleiding van de faillissementsaanvraag voor het Friese teeltbedrijf door eigenaar The Fruit Farm Group (TFFG). Ondertussen is duidelijk dat de rechtbank het faillissement heeft uitgesproken in een spoedprocedure om geen vertraging op te lopen in bestellingen voor het komende teeltseizoen.

Greenyard stelt dat TFFG en Greenyard weliswaar deels gelijke aandeelhouders hebben en met elkaar handelen, maar los van elkaar staan. Een faillissement zal daardoor geen effect hebben op het beleveren van klanten, stelt Greenyard in het bericht. Bakker Barendrecht is onderdeel van Greenyard en belevert Albert Heijn. Die leveringen lopen geen gevaar doordat er alternatieven zijn, stelt Greenyard.

Grootste biologische teler

A.C. Hartman legde zich toe op biologische productie en is de grootste Nederlandse biologische glasgroenteteler. Die productie vervangen zou een grote inspanning vergen van Greenyard. Dat denkt ook Sijtze de Bruine, bestuurder van CNV Vakmensen. Hij denkt dat Hartman een sterke positie heeft als leverancier van Albert Heijn. “We hebben begrepen dat er interesse was van partijen die het bedrijf in de huidige omvang en met personeel wilden overnemen. We hebben het idee dat ze dat pas doen als er geen onverwachte tegenvallers meer te verwachten zijn, bijvoorbeeld na een faillissement. Het kan dus zijn dat er snel duidelijkheid komt om leveranciers van energie en plantmateriaal duidelijkheid te geven.”

Dat laatste lijkt ook de curator Hillie Lunter van Yspeert Advocaten te geloven. Komende week vinden gesprekken plaats over een mogelijke doorstart, zegt Lunter in de Leeuwarder Courant. De productie loopt nu door om een soepele doorstart te vergemakkelijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.