Glas

Achtergrond

Markt: Dramatische prijzen paprikaveiling

Vrijdag 4 oktober gaat de boeken in als dieptepunt van de daghandel paprika. Sommige sorteringen rood zakten dieper weg dan in de zomer van 2018.

Hoewel de aanvoer voor de klok bij The Greenery kleiner was dan in het begin van de week zakten de prijzen vrijdag 4 oktober verder weg. Bij de maat 1881/221 (rood) kon in de eerste helft van de week nog een prijs gehaald worden van € 0,40 tot € 0,50. Vrijdag was dat € 0,27. Bij ZON was het prijsbeeld niet veel anders. Dieper was de klokprijs de laatste jaren niet gegaan, blijkt uit gegevens van Groenten & Fruit.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Donderdag lag de inkoop uit Duitsland stil vanwege de feestdag voor de Duitse Eenheid. Een lang weekend zorgt voor een onderbreking van de reguliere inkoop.

Spaans product

Over het Spaanse aanbod zijn de bronnen niet eenduidig. Er worden partijen rode paprika aangeboden voor € 0,20 per kilo. Andere bronnen spreken over niet al te grote aantallen uit Spanje. Toch speelt dit Spaanse aanbod onherroepelijk een rol.

Dan drukt ook de klasse 2 verkoop de prijzen. Bij The Greenery gaat het vrijdag om 1.500 kisten voor een paar cent per kilo.

Bij de verpakkers is de interesse bij deze lage prijzen ook niet extra groot. Ze hebben al forse voorraden aangelegd voor de stoplichten. Een commissionair had een order alleen te kopen als de prijs onder € 0,21 zou dalen. Dat prijsniveau werd net niet gehaald, dus ging de transactie niet door.

Of registreer je om te kunnen reageren.