Glas

Achtergrond

Markt: komkommerseizoen start in mineur

De dagprijzen van de eerste, belichte, komkommers waren in de tweede helft van december veel lager dan voorgaande jaren. In Spanje is sprake van een prijzencrisis voor komkommer.

In de laatste volle week voor kerst realiseerden de eerste Nederlandse komkommers voor de klok van The Greenery nog geen 30 cent per stuk (40‘ers) en minder dan 25 cent ( 35‘ers). In de dagen na kerst bleef de prijs op dit niveau hangen. In de voorgaande 2 jaar werd in de laatste week van het jaar prijzen tussen 55 en 65 cent genoteerd voor de 40‘ers. In 2016 startte het belichte komkommerseizoen met negen veildagen waarop de komkommers gemiddeld meer dan 60 cent per stuk opbrachten.

BelOrta-proef jaarrond levering

Bij BelOrta worden dit seizoen voor het eerst belichte komkommers geveild. De veiling en een komkommerteler doen een proef met 2 hectare om jaarrond-levering mogelijk te maken. Hiervoor wordt zoveel mogelijk vaste afspraken met afnemers gemaakt. Vanaf half november tot de week voor kerst was dat redelijk succesvol. Voor de 35‘ers en 40‘ers werden prijzen tussen 60 en 80 cent per stuk betaald. De aanvoer van deze sorteringen bedroeg echter maar 30 %. De 25‘ers (28%) en 30‘ers (41%) brachten tot begin december nog klokprijzen op van respectievelijk 35-45 cent en 40-55 cent per stuk. Na half december zakten de prijzen ver weg met als dieptepunt de veildagen rond kerst, met prijzen van 10 tot 19 cent voor de fijnste sorteringen en 32 cent voor de 35‘ers. De laatste veildagen van 2018 daalde de prijs van de grovere sorteringen tot ruim onder 30 cent per stuk. Ondanks het slechte einde, komt de middenprijs van alle belichte komkommers bij BelOrta nog uit op 40 cent per stuk, gemeten over de hele periode van half november tot eind december.

Factor 2,5 voor Spaans product

Bij ZON Fruit & Vegetables komen alleen Spaanse komkommers voor de klok. In de tweede week van december (week 50) zakten de prijzen onder de niveaus van 30 cent (40‘ers) en 20 cent (35‘ers). De week erop was zelfs de grens van 10 cent nog te hoog voor de 35‘ers. Na kerst trad enig herstel op en lag de klokprijs van de Spaanse komkommers in Grubbenvorst rond 20 cent per stuk.

Op de veilingen in Spanje zelf wordt vanaf half december nog niet dezelfde prijs per kilo betaald, een factor 2,5 minder dan voor hetzelfde product na transport naar Nederland. De klokprijs in Almería komt niet verder dan 17 tot 20 cent per kilo, terwijl in de afgelopen 3 jaar de prijs gemiddeld op 63 cent per kilo lag. De kostprijs voor de komkommerteelt in Almería wordt berekend op circa 40 cent per kilo.

Prijzencrisis in Spanje

De lage prijzen in Nederland en België zijn een gevolg van een grote aanvoer uit Spanje. Door het zachte weer in december is de productie hoog. Bovendien hebben in Almería veel telers later geplant zodat producties meer samen vallen met die van Granada. De prijzen voor Kerstmis kwamen in Spanje nog extra onder druk door het uitvallen van vraag als gevolg van de wegblokkades door de ‘gele hesjes’-beweging in Frankrijk.

De gemeenteraad van El Ejido, de grootste tuinbouwgemeente van Almería, pleit ervoor om 30% van de komkommers uit de markt te nemen. - Foto: ANP
De gemeenteraad van El Ejido, de grootste tuinbouwgemeente van Almería, pleit ervoor om 30% van de komkommers uit de markt te nemen. - Foto: ANP

In Spanje wordt gesproken van een prijzencrisis voor komkommer. Nadat in de week voor kerst 100 ton symbolische werd gestort, zijn verdere stappen om product uit de markt te nemen uitgebleven of overgelaten aan individuele handelsbedrijven of coöperaties. Inmiddels gaan steeds meer stemmen op om collectief komkommers uit de markt te nemen. Zelfs het gemeentebestuur van El Ejido, de grootste tuinbouwgemeente van Almería, uit zijn bezorgdheid. Zij pleitte er vlak voor Kerstmis voor om 30 procent van de komkommers uit de markt te halen, schrijft Almeria360.com. Telersorganisatie UPA wil dat de doordraaivergoedingen worden verhoogd, zodat telers er nog enigszins uitspringen als de komkommers gestort worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.