Glas

Achtergrond

Markt: hogere tomatenprijzen door lagere aanvoer

De dagprijzen van vrijwel alle segmenten tomaten stijgen. De voornaamste reden is de beperkte aanvoer uit Zuid-Europa.

Bij The Greenery steeg de indicatieve klokprijs van (belichte) grove trostomaten deze week naar € 1,80 per kilo. Ook bij ZON steeg de prijs van grove trostomaten deze week tot ruim boven € 1,80 per kilo. Begin vorige week was dat nog € 1,38 per kilo. De middeltrostomaten (Elite) bij BelOrta stegen vorige week al naar een niveau rond € 1,90 en wisten dat begin deze week vast te houden. De Belgische losse tomaten deden deze week een stapje terug naar een niveau van € 1,65 per kilo, na een piek van boven € 1,90 vorige week. Belichte vleestomaten noteerden woensdag nog ruim € 1,80 per kilo, toch een flinke daling ten opzichte van maandag toen nog € 2,17 werd betaald voor Baron-tomaten.

Stabieler en hoger

Cocktailtomaten, troscherrytomaten en andere specialties vertonen bij ZON veel stabielere klokprijzen. De klokprijs van Tasty Tom is sinds begin dit jaar constant rond € 3, 25 per kilo. De troscherrytomaten (L’Amuse) realiseert een prijsniveau aan van circa € 5,50 per kilo. Bij BelOrta is klokprijs van cocktailtomaten de laatste weken aan een gestage opmars bezig. In de tweede week van januari was het prijsniveau nog circa € 1,75 per kilo. Deze week stijgt de klokprijs tot ver boven het dubbele: € 3,36 per kilo op woensdag. De troscherrytomaten zijn wel veel stabieler in prijs met een licht dalende tendens. Begin vorige week lag het niveau rond € 6 euro per kilo. Deze week is dat 50 cent lager.

Plotseling kouder

Hoewel de belichte tomaten steeds meer als apart segment worden beschouwd, is het prijsniveau sterk afhankelijk van de aanvoer uit Zuid-Europa. Door het warme weer was die aanvoer tot eind december uitzonderlijk hoog. De tomatenexport uit Almería bedroeg in december ruim 97.000 ton. Dat is 11% meer als een jaar eerder. Het gevolg was dat de prijzen een stuk lager waren dan vorig jaar. Gemiddeld over alle segmenten werd 74 cent per kilo genoteerd, terwijl dat vorig jaar december nog 90 cent per kilo was.

Lagere aanvoer

Sinds eind vorig jaar is het echter een stuk kouder in Zuid-Europa. In de tweede en derde week van januari lag de nachttemperatuur in Almería en Granada tussen 2 en 5 graden. De uitgroeiduur en afrijping van de tomaten zijn daardoor flink geremd. Inmiddels zijn de temperaturen weer wat gestegen. Veel kouder dan 8 graden wordt het de komende dagen niet. Maar de invloed van de koude periode zal zeker tot eind van de maand merkbaar zijn.

Het gevolg van de lagere aanvoer is dat de tomatenprijzen in Spanje ook flink gestegen zijn. In week 2 lag de prijs van trostomaten op een niveau van € 0,90 per kilo. Inmiddels is dat gestegen naar circa € 1,35 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.