Doorgaan naar artikel

Markt: Prijzen kropsla uitzonderlijk hoog

Sinds half december zijn de prijzen van kropsla en later ook alternatieve slasoorten naar grote hoogte gestegen.

Het prijsniveau van kropsla is ongeveer drie keer zo hoog als het gemiddelde van de afgelopen 3 seizoenen.

Bionda minder extreem

De klokprijzen van de alternatieve slasoorten schommelden bij BelOrta aanvankelijk nog tussen 40 en 60 cent per krop. Maar sinds de jaarwisseling liggen de prijzen op een niveau van 80 tot 90 cent. Op vrijdag 4 januari en maandag 7 januari werd zelfs 98 cent genoteerd bij BelOrta. Bij The Greenery was de prijs begin deze week vergelijkbaar (96 cent). De prijzen van lollo bionda en andere alternatieve slasoorten zijn minder extreem in vergelijking met voorgaande jaren. Toch is het prijspeil sinds de jaarwisseling 20 tot 40 procent hoger.

Krap aanbod

De hoge slaprijzen zijn niet het gevolg van extreme kou in Zuid-Europa, zoals 2 jaar geleden. Tot nu toe is het daar vrij zacht weer geweest. Wat betreft botersla lijkt de prijsstijging vooral een gevolg van het steeds verder krimpende areaal in België en Nederland. Er zijn steeds grotere problemen als gevolg van de bodemschimmel Fusarium in de grondteelt van sla. “Ik denk dat bij ons de laatste 3 jaar 20 tot 25 van het areaal botersla is verdwenen”, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Kropsla wordt vervangen voor slasoorten die minder lang in de kas staan en minder gevoelig zijn voor de schimmel, zoals lollo bionda. Om dezelfde reden is het areaal roodkleurige eikenblad en lollo rosso afgenomen.

Problemen in Italië

Ondanks het grotere aanbod bionda stegen de klokprijzen fors. Deels is dat het gevolg van seizoenscontracten, waardoor het aanbod voor de klok krap was. Daarbij komt dat ook het aanbod uit Italië kleiner is dan andere jaren. Door de slechte prijzen van de laatste jaren zijn daar meerdere producenten van alternatieve sla in financiële problemen gekomen, waardoor ze de teelt niet meer konden opstarten, weet Verhaegen.

Steeds meer NFT

Inmiddels neemt de teelt van alternatieve sla op goten nog steeds toe in België, mede als gevolg van de ziekteproblemen Vooral jongere telers schakelen om. Bij BelOrta voeren 8 telers sla aan van NFT-systemen. Omdat de productiesnelheid en ruimtebenutting veel hoger ligt, groeit het aandeel van deze sla snel. “Bij BelOrta is deze groep telers goed voor 50 procent van de aanvoer van alternatieve sla, inclusief de sla met kluit.”

‘Correcte prijs’

Verhaegen verwacht dat de slaprijzen de komende 3 tot 4 weken vrij stabiel op dit niveau zullen blijven. “De prijzen zijn correct voor de tijd van het jaar, zeker door het verminderde aanbod.” De afgelopen jaren waren de prijzen in deze periode meestal te laag. De slateelt staat daarom onder druk, maar specialisten weten zich te onderscheiden. “Voor telers die in 2018 constant op de markt waren was het een relatief goed jaar.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin