Glas

Achtergrond

Markt: paprikaprijzen kelderen naar ‘normale’ waarden

De klokprijzen van de verschillende kleuren paprika zijn deze week bijzonder snel gedaald onder invloed van de fors grotere aanvoer.

De indicatieve klokprijzen van rode en gele paprika waren in voorgaande weken torenhoog opgelopen als gevolg van schaarste. In de loop van vorige week noteerden de grovere sorteringen van rode paprika tot een niveau van ruim € 3 per kilo bij BelOrta en ZON Fruits & Vegetables. Gele paprika kwam zelfs even boven € 3,20 per kilo uit. Groene paprika beleefde een week eerder een prijspiek van rond € 2,30 per kilo.

Enorme aanvoerpiek gele paprika

Aan de hoge prijzen van afgelopen weken is abrupt een eind gekomen. Maandag noteerde BelOrta een prijs van € 1,74 voor de grootste sortering (95+) gele paprika. Dat was eind vorige week bijna het dubbele: € 3,24 per kilo op vrijdag. Bij ZON was die vrijdag (7 september) al 75 cent per kilo van de prijs van gele paprika afgegaan. De sterke prijsdaling wordt veroorzaakt door de sterk gestegen aanvoer. Afgelopen maandag kwamen bij BelOrta meer gele paprika’s (sortering 95+) voor de klok dan in de hele week ervoor. In de eerste 4 dagen van deze week was de aanvoer voor de klok 3 tot 6 keer zo groot als in de voorgaande 3 weken.

Ook meer rode

Voor rode paprika werd afgelopen maandag nog bijna € 1 per kilo meer betaald bij BelOrta dan voor de gele. Maar sinds woensdag liggen de prijzen bij BelOrta op gelijk niveau, onder € 1,30 per kilo. ZON noteerde gisteren € 1,28 per kilo en The Greenery nog 20 cent meer. Maar daar is vandaag ruim 30 cent per kilo afgegaan. De aanvoerpiek van rode paprika was minder groot dan van gele paprika bij BelOrta. In de eerste 4 dagen van deze week werden ruim 60% meer rode paprika (95+) aangevoerd dan vorige week (36) maar een stuk minder dan in week 35 en 34.

Minder groen

Van groene paprika (85+) wordt bij BelOrta deze week juist ruim 25% minder aangevoerd dan in de voorgaande 2 weken. In tegenstelling tot rode en gele paprika lijkt de aanvoerontwikkeling weinig invloed te hebben op de prijsvorming. De klokprijs lag maandag rond 1 euro per kilo, 20 cent lager dan eind vorige week. Bij ZON en The Greenery was de indicatieve klokprijs voor groene paprika (181/221) afgelopen maandag nog boven € 1,20 per kilo, maar daarna zakte hij ook daar onder de grens van € 1 per kilo.

‘Normale’ waarden

In vergelijking met de afgelopen 2 jaar waren de prijspieken van augustus 2018 bij gele en rode paprika uitzonderlijk. Dit hele seizoen al zijn bij deze kleuren sterkere prijsschommelingen te zien. De prijzen van groene paprika lijken stabieler, zo ook de voorbije periode. Voor alle 3 geldt dat het huidige prijsniveau overeenkomt met dat van de voorgaande 2 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.