Glas

Achtergrond

Markt: mooi herstel komkommerprijzen

Na een gestage daling in de tweede week van september komen de komkommerprijzen deze week weer terug op een redelijk hoog niveau van ruim 40 cent.

Op de Nederlandse veilingen lagen de indicatieve klokprijzen voor komkommer de afgelopen dagen rond 40 tot 44 cent (40‘ers) en 30 tot 34 cent (35‘ers). Vandaag stegen de klokprijzen bij ZON Fruit & Vegetables verder tot vlak onder 50 cent (40‘ers) en een dubbeltje lager voor de 35‘ers. Bij BelOrta was vorige week vrijdag een plotselinge stijging te zien naar 59 cent per stuk, voor beide sorteringen. Deze week begon in lijn met de Nederlandse veilingen. Woensdag lagen de noteringen circa 4 cent hoger dan in Nederland, 48 cent voor de 40‘ers en 37 cent voor de 35‘ers. Vandaag kwam er bij de 40‘ers nog weer 5 cent bovenop.

De stijging volgt op een paar weken waarbij het leek of de lange periode met hoge prijzen voorbij was. De uitbetaalprijs van alle komkommers bij de VBT-veilingen lag in week 37 op € 0,317 per stuk. Dit was 16 cent lager dan de week ervoor. Toch was dat niveau nog altijd een stuk hoger dan vorig jaar. Tussen week 30 en week 37 waren de uitbetaalprijzen dit jaar ruim 2 keer zo hoog.

Verkoop Spaanse komkommers in Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkten werd in week 37 voor het eerst melding gemaakt van verkoop van Spaanse komkommers. Het prijsniveau van de 40‘ers lag rond € 1,30 per kilo. Voor Nederlandse komkommers lag de gemiddelde verkoopprijs op € 1,58, bijna 60 cent lager dan een week ervoor, maar wel de hoogste prijs van alle aanbieders. Ook de Duitse komkommers werden minder goed betaald, hoewel de aanvoer ervan kromp. De aanvoer van buitenlandse herkomst was juist groter waardoor de prijzen daalden. De lagere prijzen werden doorgegeven aan de klanten waardoor het product vlot van de hand ging, aldus BLE.

Stel hier zelf je marktgrafieken samen

Of registreer je om te kunnen reageren.