Glas

Achtergrond

Markt: dure Nederlandse paprika toch gewild

Nederlandse rode en gele paprika lijken ondanks de hoge prijzen de buitenlandse concurrentie van het lijf te houden op Duitse groothandelsmarkten.

Dat schrijft marktonderzoeksbureau BLE in haar marktbericht over vorige week. De onderzoekers zagen handelsprijzen tot € 22 voor 5 kilo (oranje) maar constateren dat de concurrentie niet erg lijkt te profiteren van de hoge Nederlandse prijzen. De prijzen voor Duitse en Poolse paprika maken niet dezelfde beweging met de Nederlandse omdat ze kwalitatief niet met de Nederlandse kunnen concurreren, concluderen de onderzoekers.

Prijsverdubbeling

Zo verdubbelde de prijs voor gele Nederlandse paprika tot € 3,74 (handelsprijs ten opzichte van zelfde week 2017) maar steeg de Poolse van € 1,32 naar € 1,72. Bij rode Nederlandse paprika lag de prijs in week 35 op € 2,79 (vorig jaar € 1,77) en steeg de Poolse € 0,14 naar € 1,52.

In voetspoor

Bij ronde tomaten ging de prijs voor Poolse wel in het voetspoor van Nederlandse. Voor Nederlandse werd € 1,29 betaald, voor Poolse € 1,09. Bij komkommer kwamen de prijzen alweer naar een iets lager niveau. Duitse komkommer heeft de voorkeur getuige de hogere prijzen dan Nederlandse. Vorig jaar was dat prijsniveau tussen Nederlandse en Duitse nog gelijk en meer dan de helft lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.