Glas

Achtergrond

Markt: Bij krapte meer herkomsten tomaat

Op de Duitse groothandelsmarkten stegen tomatenprijzen in week 37 en waren tomaten uit meer herkomstlanden zichtbaar.

Naast de opkomst van de Spaanse waar en Turks product is ook product uit Albanië in schappen gesignaleerd door de marktonderzoekers van BLE. Ook in Nederland is dat zichtbaar: Aldi verkoopt Poolse losse tomaten in haar Nederlandse winkels, zo bleek ook afgelopen weekend, maar ook deze tomaten worden schreeuwend duur.

Oplopende prijzen

De Nederlandse en Belgische aanvoer overheersen op de Duitse groothandelsmarkten, maar eerste aanvoer van Turkse en Spaanse tomaten zijn daar gesignaleerd. Dat kon de prijsstijging niet voorkomen op de Duitse markten. Nederlandse trostomaten kostten met € 1,79 bijna € 0,40 meer (handelsprijs). Een jaar geleden lagen de handelsprijzen rond € 1,14. Bij Nederlandse ronde tomaten steeg de handelsprijs naar € 1,54. Spaanse en Turkse tomaten bleven daar niet ver onder (€ 1,36 en € 1,42).

Woensdag tomaten duurder

Op de Belgische veilingen klommen tomatenprijzen voor de belangrijkste losse en trossorteringen met soms meer dan € 0,10. Telersprijzen voor trostomaten kwamen gemiddeld tot boven € 1,50 per kilo. Middenprijzen voor trostomaten liepen al op van € 0,96 naar een niveau tot ongeveer € 1,40 per kilo.

Maak hier uw eigen prijsgrafiek

Of registreer je om te kunnen reageren.