Glas

Achtergrond

Markt: komkommerprijzen knallen omhoog

Deze week schieten de dagprijzen van komkommer naar uitzonderlijke hoogte.

Op dinsdag 14 augustus werden bij The Greenery en ZON Fruit & Vegetables indicatieve klokprijzen naar 64 cent per stuk genoteerd voor de 40‘ers.

Aandeel kleine sorteringen groot

Bij BelOrta werden de meeste 40‘ers op maandag 13 augustus voor 78 cent per stuk uitgedrukt op de veilingklok. Opvallend is dat het aandeel van de kleine sorteringen groot is en dat de prijzen ervan bijzonder hoog zijn. De sortering 300-350 gram (30-ers) noteerde maandag bij BelOrta een prijs van 56 cent per stuk. De 35‘ers (350-400 gram) kwam aan 67 cent per stuk. Op de Nederlandse veilingen bleef het prijsverschil tussen 40‘ers en 35‘ers beperkt tot circa 5 cent, minder dan 10%.

In de Nederlandse daghandel circuleerden op maandag 13 augustus prijzen van circa 53 cent voor 40‘ers en 45 cent voor 35‘ers. Ook hier lagen de afwijkende sorteringen er niet ver vanaf. De 30‘ers werden voor circa 41 cent per stuk aangeboden en voor de 50‘ers werd vrijwel hetzelfde betaald als voor de 40‘ers.

Prijspiek volgt op stevig herstel

De enorme prijspiek volgt op een al stevig herstel van de komkommerprijzen in de afgelopen weken. In week 31 (eind juli – begin augustus) werd het tijdelijk diepe dal verlaten en sprong de prijs in een keer tot boven 40 cent per stuk. In die week was de gerealiseerde middenprijs van alle in België aangevoerde komkommers 37 cent (alle sorteringen en klassen, VBT-cijfers). In week 32 kregen de bij VBT-veilingen aangesloten komkommertelers gemiddeld 41 cent per stuk uitbetaald.

Augustus 2016

De huidige prijspiek lijkt op die van augustus 2016. Toen begonnen de klokprijzen ook eind juli te stijgen en bleef het prijsniveau in de hele maand augustus op waarden tussen 40 en 60 cent met uitschieters naar boven. In week 33 lag de uitbetaalprijs in België toen op 65 cent per stuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.