Glas

Achtergrond

Markt: enorme verschillen in dagprijzen komkommer

De komkommerprijs is in de afgelopen weken enorm hoog. Het maakt voor de teler echter veel uit waar hij zijn komkommers afzet.

De komkommerprijzen zijn deze week aan een geleidelijke daling begonnen, nadat ze eind vorige week ruim door de grens van € 1 per stuk waren gegaan.

Maandag 27 augustus noteerden de Nederlandse veilingen nog een indicatieve klokprijs van € 1,05 per stuk (40‘ers), terwijl BelOrta de week begon met een notering van rond 90 cent per stuk. Dat is 20 cent lager dan vrijdag 24 augustus.

Woensdag was dat al gedaald naar 71 cent per stuk. The Greenery noteerde toen 73 cent en ZON 64 cent per stuk. De 35‘ers waren maandag al lager geprijsd bij ZON en BelOrta (77 cent), terwijl The Greenery nog een indicatieve klokprijs van 96 cent haalde. Dat was woensdag gedaald naar 61 cent per stuk.

Bij een sterk bewegende prijs zijn de dagelijkse verschillen tussen de afzetorganisaties logischerwijs groter. De prijzen zijn bovendien niet volledig vergelijkbaar, omdat ze meestal niet de netto uitbetaalprijs vertegenwoordigen. Toch kan worden geconstateerd dat het in afgelopen weken veel uitmaakte waar de komkommers werden aangevoerd.

Dagprijzen en klokprijzen

Bij een sterk vragende markt is de veilingklok vaak in het voordeel. Daarvan lijken de Belgische veilingen het meest te profiteren. In week 33 was de gerealiseerde productenprijs over alle sorteringen komkommers 73,6 cent per stuk. Vorige week (34) was dat zelfs bijna 90 cent per stuk, aldus VBT, de brancheorganisatie van de Belgische veilingen. The Greenery en ZON komen waarschijnlijk een paar cent lager uit.

Bekijk actuele prijzen van komkommer op gfactueel.nl/prijzen en stel zelf prijsvergelijkingen samen

De uitbetaalprijzen van andere afzetorganisaties lagen wel een stuk lager. In week 33 lag het dagprijsniveau bij Gentevoort ruim 10 cent per stuk lager dan de veilingnoteringen.

Ook tussen de zelfstandige afzetorganisaties waren de verschillen groot. De kleinere sorteringen (30+ en 35+) bijvoorbeeld brachten bij Gentevoort 11 cent per stuk meer op dan bij Van Nature. Voor de 40‘ers was het verschil 5 cent per stuk in het voordeel van Gentevoort. Omdat veel kleine komkommers werden aangevoerd, tikten deze verschillen flink door in de omzet.

€ 50.000 in 2 weken

Hoewel de prijzen van de verschillende afzetorganisaties niet een op een zijn te vergelijken, is de conclusie te rechtvaardigen dat in 2 weken tijd tussen de komkommertelers omzetverschillen van meer dan € 2 per vierkante meter zijn ontstaan, als gevolg van de afzetorganisatie waar zij aan leveren.

In een jaar dat iedereen goed geld verdient, wordt vaak minder kritisch gekeken naar de eigen afzetorganisatie. Toch gaat het hier voor een gemiddeld komkommerbedrijf om een bedrag dat kan oplopen tot € 50.000 in een paar weken. Daar is heel wat moois mee te investeren.

Weinig Duits chauvinisme

Op de afzetmarkt zijn bovengenoemde prijsverschillen niet meer terug te vinden. Dat betekent dat er ook enorme verschillen zijn in de omzet die de tussenhandel met komkommers realiseert. Op de Duitse groothandelsmarkten bijvoorbeeld zijn onderlinge prijsverschillen tussen Nederlandse en Belgische komkommers verwaarloosbaar.

Ook met het Duitse chauvinisme lijkt het mee te vallen. Tussen week 29 en week 33 waren de Nederlandse komkommers zelfs regelmatig duurder dan de Duitse. In 2015 was dat ook het geval, maar in de tussenliggende jaren won de Duitse komkommer het van de Nederlandse en Belgische.

Aandeel België stijgt

Nederlandse komkommers zijn steeds meer aanvullend op de aanvoer uit Duitsland zelf. Deze zomer schommelt de zelfvoorziening tussen 50% en 57%. De mate waarin Nederland en België de overgebleven ruimte invullen, verschilt per week.

In de meeste gevallen wint Nederland het nog, maar dat is niet meer vanzelfsprekend. In week 29 was het aandeel van België 26 %, terwijl Nederland maar 21% van de komkommers op de Duitse groothandelsmarkten leverde.

Of registreer je om te kunnen reageren.