Doorgaan naar artikel

Zorgtuinders: ‘Zorg verlenen helemaal niet moeilijk’

Het aantal zorgboeren is gestegen van 75 in 1998 naar meer dan 1.200 nu. Ook in de kas kunnen mensen met een zorgvraag terecht. Zoals in de tot zorgbedrijf omgetoverde voormalige productiekas van Peet en Jolanda van Adrichem in Almere.

Het opstarten van zo’n zorgactiviteit is meestal niet een rationeel zakelijke beslissing. Boeren en tuinders rollen er vaak in, door toeval, omstandigheden en soms doordat het primaire agrarische bedrijf in zwaar weer raakt.

Een van die verhalen is dat van rozenkweker Peet van Adrichem en zijn vrouw Jolanda. In 1998 verkast de familie van Wateringen naar Almere om daar het bedrijf voort te zetten. 10 jaar later echter moest Van Adrichem, geconfronteerd met de economische crisis die met name de rozenteelt hard raakte, stoppen met het bedrijf.

Dan maar caravanstalling en telen als hobby

De familie hoefde in de bedrijfsbeëindiging niet alles te verkopen en begon een caravanstalling om toch brood op de plank te krijgen. Peet bleef daarnaast hobbymatig groenten verbouwen in de kas. Jolanda werkte ondertussen bij een grote zorginstelling met verstandelijk beperkte mensen. Zij zag hoe sommige dingen daar aangepakt werden en dacht: dit moet op een andere manier kunnen. Peet en Jolanda hebben zelf een dochter, Selma, met een licht verstandelijke beperking.

Zorgtuinder Peet van Adrichem tussen dochter Maaike en vrouw Jolanda. Naast het tuinbouwwerk bekwamen de deelnemers zich ook in houtbewerking, meubelmakerij en het repareren van fietsen. - Foto: Priva

Zorgtuinder Peet van Adrichem tussen dochter Maaike en vrouw Jolanda. Naast het tuinbouwwerk bekwamen de deelnemers zich ook in houtbewerking, meubelmakerij en het repareren van fietsen. – Foto: Priva

De puzzelstukjes begonnen op hun plek te vallen. De locatie, de passie voor telen, de visie op goede zorg en de nodige ervaring: alle elementen voor een leerzame dagbesteding waren aanwezig. De familie besloot om 4 mensen met een verstandelijke beperking onder haar hoede te nemen. Jolanda begeleidde de deelnemers en Peet leerde hen van alles op het gebied van telen.

Zorgbedrijf in een stichting

Op 2 januari 2014 is het zorgbedrijf dat Jolanda van Adrichem oprichtte officieel een stichting geworden: Stichting Weet Hoe Je Leeft. De zorgactiviteiten zijn in de tussentijd flink gegroeid. Vandaag de dag heeft de stichting 11 mensen in dienst en in totaal 56 deelnemers: mensen met een (licht) verstandelijke beperking, mensen binnen ggz en mensen met een psychische stoornis.

‘Peet geeft deelnemers het fingerspitzengefühl mee om groente en fruit met liefde te telen’

Jolanda: “Ondanks dat de stichting enorm gegroeid is, blijft het uitgangspunt van de familie: transparante zorg binnen een non-profitorganisatie.” Peet is een van de begeleiders van de stichting. Hij geeft deelnemers het fingerspitzengefühl mee om groente en fruit met liefde te telen. Zo telen ze bij de zorgkwekerij op allerlei kleine stukken grond verschillende soorten gewassen.

Andere manier van ondernemen

Het Westlands ondernemersbloed komt wel van pas voor het runnen van een zorgbedrijf. Al is het ook een net wat andere manier van ondernemen. Zou een tuinder bijvoorbeeld voor zijn eigen teeltbedrijf ooit vragen of er nog iemand een gratis tweedehands klimaatcomputer heeft staan? En zou dan ooit het antwoord van een computerleverancier zijn dat ze wel een gratis nieuwe computer voor hem hebben?

Zo ging dat eerder dit jaar echter wel. De teeltactiviteiten van Weet Hoe Je Leeft draaiden nog steeds op de oude Priva-klimaatcomputer uit 1989. Totdat deze het begin dit jaar begaf. Peet plaatste een oproep op tuinbouwmarktplaats.nl met de vraag of er iemand was die de stichting een tweedehands klimaatcomputer wilde schenken.

Op internet kan balletje raar rollen

En zoals dat gaan kan via internet en sociale media kwam de oproep ook terecht bij Priva. Het tuinbouwautomatiseringsbedrijf uit De Lier besloot de stichting een nieuwe klimaatcomputer te schenken. “De Priva Compass is een starterscomputer. Supereenvoudig te bedienen en geschikt voor kleinere teeltbedrijven”, vertelt productmanager Patrick Dankers. En installatiebedrijf Cogas Tech uit Emmeloord wilde ook graag een maatschappelijk verantwoorde duit in het zakje doen door de installatie kosteloos uit te voeren.

Stichting zelf ook belangeloos bezig

Als tegenprestatie voor dergelijke schenkingen, doen de deelnemers van de stichting zelf ook goed werk. Zo komen bijvoorbeeld senioren van een verzorgingstehuis uit Almere op bezoek bij de stichting voor een leuk dagje uit, geheel verzorgd door de deelnemers van de stichting.

‘De deelnemers ontwikkelen zich tot productieve duizendpoten, die meer blijken te kunnen dan waar ze zelf van konden dromen’

Want of het nu gaat om telen en verkopen van groente op locatie, houtbewerking of fietsen maken, deelnemers van de stichting ontwikkelen zich op het zorgbedrijf van het voormalige Westlandse tuindersgezin tot productieve duizendpoten, die meer blijken te kunnen dan waar ze zelf van konden dromen.

‘Zorg verlenen eigenlijk niet moeilijk’

Zorgtuinder Jolanda van Adrichem in de kas van stichting Weet Hoe Je Leeft. - Foto: Priva

Zorgtuinder Jolanda van Adrichem in de kas van stichting Weet Hoe Je Leeft. – Foto: Priva

Jolanda: “Elk mens verdient het om zijn of haar dromen waar te maken. Dat is dan ook waar onze stichting zich hard voor maakt. We praten hier niet over wat iemand niet kan, maar over wat wel kan. Zorg verlenen is eigenlijk helemaal niet moeilijk, het belangrijkste is dat deelnemers zich veilig en gerespecteerd voelen en waardering krijgen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin