Glas

Achtergrond

Markt: Correctie Vlaamse tomatenprijzen

Voor met name vleestomaten, maar ook een breder spectrum tomaten was de dinsdagveiling in Vlaanderen teleurstellend met dalende prijzen.

Voor vleestomaten zakten prijzen van circa € 0,80 eind vorige week naar € 0,35 op dinsdag. De daling was maandag feitelijk al ingezet, laat BelOrta weten. Ook voor losse tomaten was het dinsdag een forse correctie naar beneden. Vorige week konden prijzen afgemaakt worden tot boven de € 0,60, daar steekt de dagprijs van dinsdag van € 0,24 schraal bij af.

Een oorzaak is vooral aan de aanbodkant te vinden, al noemt de veiling ook de vraag flauw. De markt is niet voorzien op de hogere aanvoer en daardoor lijkt ook de komende dagen nog geen flitsend herstel in de maak.

Streep door rekening

Voor de Belgische veiling doorkruist dit het weekprijzenniveau dat in 3 trappen wordt ingezet. Na de eerste weekprijs op maandag lijkt er dinsdag een bijstelling nodig.

Op de veiling van The Greenery is voor de sortering 47 mm (los) nog een prijs genoteerd tot net onder de € 0,40. Grovere losse en trostomaten komen niet aan dat niveau. De prijzen van juli op de dagmarkt kunnen het niveau van 2016 en 2017 niet volgen. Vorig jaar 2014 lag de dagprijs voor losse tomaten boven de €0,60. Dat was ook het niveau in 2016. Weekprijzen vorig jaar van week 29 en 30 lagen voor tros en los tussen de € 0,50 en € 0,60 per kilo. Dat was in België het geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.