Glas

Achtergrond

Komkommerprijzen 3 maanden lang boven gemiddelde van laatste 5 jaar

De eerste helft van het komkommerseizoen was uitstekend. Na een trage start met lage prijzen kwam er een ongekend lange periode van goede prijzen. Over de omzet zullen weinig telers klagen, maar het seizoen is nog lang en de kosten stijgen.

“Ik krijg een goed gevoel van dit komkommerseizoen. De middenprijs tot en met week 24 is zelfs iets hoger dan in 2015. Dat was het beste jaar tot nu toe”, zegt komkommerteler Willem Doorn in Heerde. Toch houdt hij nog een slag om de arm. “De laatste weken van juni is de middenprijs hard achteruit gegaan. Er kan nog van alles gebeuren voor het seizoen voorbij is.”

Plotselinge prijsdaling

In de weken 24 en 25 daalden de dagprijzen inderdaad fors. In de loop van week 24 noteerden de Nederlandse veilingen zelfs nog nauwelijks meer dan een dubbeltje voor de kleinere sortering (35-ers). De vrij plotselinge prijsdaling, een halvering in een week tijd, was opmerkelijk. Vermoedelijk was een tijdelijk tegenvallende vraag de voornaamste oorzaak want de aanvoer was minder hoog dan in week 23. Toen was vrijwel het complete areaal in productie. Het warme weer deed de rest.

Artikel gaat verder onder de grafiek.

Hoge middenprijs

De prijsdaling van half juni volgde op een lange periode van goede prijzen. Sinds half maart liggen de uitbetaalprijzen ruim boven het niveau van vorig jaar, met uitzondering van de eerste 2 weken van april. Van half april tot half juni was de wekelijkse middenprijs zelfs ruim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. De dagprijzen stegen even naar ongekende hoogten. Op vrijdag 4 mei werden op de klok van BelOrta 142.000 stuks 40-ers voor gemiddeld 1 euro per stuk verkocht. De 35-ers, die na 40-ers worden geveild, brachten zelfs € 1,12 per stuk op. Op de Nederlandse veilingen was de prijsstijging minder hoog (tot circa € 0,80). De uitbetaalprijzen bij Witkamp, een relatief kleine speler op de komkommermarkt, piekten een week later naar gemiddeld 43 cent voor de 40-ers.

Aanbod Spaanse komkommers

Het komkommerseizoen begon weinig voorspoedig. Anders dan vorig jaar kwamen er in januari grote hoeveelheden komkommers uit Spanje. Maar door nat en koud weer waren de gewassen sneller uit productie. In de periode maart tot en met mei was de productie in Almería en Granada 7% lager dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van de voornaamste afzetorganisaties. Het productieniveau is in die maanden sowieso nog maar een derde van dat in december en januari. Bovendien waren er dit voorjaar relatief veel kwaliteitsproblemen met het Spaanse product. De overstap van retailers naar Noord-Europees product vond daardoor eerder plaats. Dit werkte prijsverhogend omdat door het koude weer de producties in die periode hier wat tegenvielen.

Artikel gaat verder onder de foto.

Door het donkere weer was de productie in het eerste kwartaal lager, maar dat werd later goed gemaakt tegen relatief hoge prijzen. - Foto: Gerard Boonekamp
Door het donkere weer was de productie in het eerste kwartaal lager, maar dat werd later goed gemaakt tegen relatief hoge prijzen. - Foto: Gerard Boonekamp

Geen gemakkelijk teeltjaar

De lange periode van goede prijzen zorgt voor hoge omzetten omdat de productie, na een trage start, over het algemeen op een goed niveau ligt. Voor de traditionele komkommerteelt zitten de toppers eind juni rond € 30 per m2, maar € 20 komt ook voor. Hogedraadtelers zullen hoger zitten maar de kosten zijn ook fors hoger. Ook tussen telers met hetzelfde teeltsysteem zijn de verschillen groot. “Er zijn telers met minder geoefend personeel en die bewust heel klein snijden om geen 50-ers te hoeven aanvoeren. Dan heb je wel veel stuks, maar die brengen veel minder op dan de 40-ers en 35-ers”, weet ex-voorlichter Joop de Hoog. Als voorzitter van Friskom volgt hij de komkommersector nog op de voet. “Qua teelt is het geen gemakkelijk jaar door het wisselende weer. Je ziet de laatste maanden bijvoorbeeld de nodige Mycospaerella en veel bontvirus.”

Er is een steeds nijpender tekort aan geoefende medewerkers.

Hogere kosten

Ook de teeltkosten zijn hoger dan voorgaande jaren. De gasprijs is, afhankelijk van het moment van contracteren, flink gestegen. Op jaarbasis heeft een gemiddelde komkommerteler toch zo’n 35 kuub gas per vierkante meter nodig. “Veel nieuwe rassen geven kortere vruchten. Dan moet je in de ochtend wel flink opstoken om lengte te maken”, tekent De Hoog aan. Daarnaast zijn de arbeidskosten flink aan het stijgen. Er is een steeds nijpender tekort aan geoefende medewerkers. Uitzendbureaus hebben de grootste moeite aan de vraag te voldoen en rekenen hogere prijzen. “Ik verwacht dat de kosten voor arbeid dit jaar met € 1 per vierkante meter stijgen en volgend jaar opnieuw, nog afgezien van het resultaat van de cao-onderhandelingen.”

Kleine bedrijven

Kleine bedrijven zijn hierbij extra in het nadeel. Er zijn in de komkommerteelt veel bedrijven van 1,5 tot 2 hectare met een schuur die niet is meegegroeid met de vele soorten verpakking en moderne interne logistiek. “De arbeidskosten op die bedrijven liggen al gauw € 2 per vierkante meter teeltoppervlak hoger”, schat De Hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.