Glas

Achtergrond

Trovanzo-tomaat doet niet onder voor Merlice

Het ras Trovanzo haalt in een onbelichte tomatenteelt bij van Adrichem Kwekerijen in de Lier een vrijwel gelijke productie als standaardras Merlice, en heeft plus in kwaliteit.

Beide rassen werden op 10 november gezaaid, geënt op Maxifort en op 9 januari geplant. Daarna wortelden ze meteen op het plantgat door. De geënt-getopte planten zijn op 75 centimeter afstand geplant. Van beide rassen staat circa 2,5 hectare in twee aaneengesloten afdelingen. In week 3 is een extra stengel aangemaakt (bij de eerste tros), waardoor de eindafstand van 3,33 stengels per m2 werd bereikt. Bij beide rassen zijn de eerste 2 trossen op 5 gesnoeid, de trossen erna op 6 en vanaf half juni weer op 5 vruchten.

Het is jaren geleden dat het hoogproductieve ras Merlice serieuze concurrentie ondervond op zijn niveau. - Foto's: Gerard Boonekamp
Het is jaren geleden dat het hoogproductieve ras Merlice serieuze concurrentie ondervond op zijn niveau. - Foto's: Gerard Boonekamp

Vrijwel gelijke productie

Vanaf week 14 wordt van beide rassen geoogst. De producties gaan vanaf het begin vrijwel gelijk op. In week 22 lag de cumulatieve productie Merlice net een paar procent voor. “Het dek van het achterste deel, waar Merlice staat, laat wat meer licht door. De producties van beide rassen kun je dus eigenlijk gelijkstellen”, zegt Stephan van Adrichem tijdens de inloopmiddag op 6 juni.

Kwalitatief een plus

Het nieuwe ras heeft een aantal voordelen in kwaliteit. De vruchten kleuren mooi rood en zijn heel sterk tegen scheuren. Voor de open middag heeft Van Adrichem een paar rijen van Trovanzo 10 dagen niet geoogst. Toch is er geen enkele gescheurde vrucht te zien. Ook de vruchthuid is steviger, waardoor beschadigingen geen enkel probleem zijn. Bij Merlice is de vruchthuid kwetsbaar. In brix scoort het nieuwe ras het hele voorjaar 0,5 punt hoger dan Merlice. “Ze gaan nu samen met Merlice in dezelfde partij, maar als we er meer van hebben staan, zijn er zeker mogelijkheden om Trovanzo apart aan te bieden aan de klant”, verwacht Van Adrichem, die lid is van telersvereniging Prominent.

De trosstelen zijn niet jointless, waardoor het knikpunt wat uitsteekt. Maar de knik is niet scherp en het vruchthuidje is stevig genoeg om prikschade te voorkomen, zelfs als je geen tussenvel zou gebruiken, zegt teler Steef van Adrichem.
De trosstelen zijn niet jointless, waardoor het knikpunt wat uitsteekt. Maar de knik is niet scherp en het vruchthuidje is stevig genoeg om prikschade te voorkomen, zelfs als je geen tussenvel zou gebruiken, zegt teler Steef van Adrichem.

Generatief en arbeidsvriendelijk

In teeltwijze ziet Van Adrichem weinig verschillen tussen de rassen. “Trovanzo is wat generatiever en de zetting gaat iets gemakkelijker. Maar we halen bij beide evenveel blaadjes uit de kop.” Het nieuwe ras is wel wat sneller. Het loopt een halve tros voor in bloei en maakt dus iets meer tomaten aan. Daar staat tegenover dat het gemiddeld vruchtgewicht tot nu toe wat lager is. Ook is de lengtegroei van Trovanzo wat hoger: tot nu toe 45 centimeter meer, of wel 2 centimeter per week. Daardoor oogt het gewas ook wat opener. Behalve wat extra indraaien is het een even arbeidsvriendelijk ras, vindt de Prominent-teler. Om de trossteel niet te kort te laten worden, heeft hij bij het nieuwe ras de ochtenddip wat minder diep ingesteld. De korte trossteel heeft als voordeel dat knikken nauwelijks voorkwam. Voor de zekerheid zijn alleen de eerste 3 trossen gebeugeld.

De snelheid van trosaanmaak en doorkleuring is bij Travanzo net wat hoger dan bij andere rassen.
De snelheid van trosaanmaak en doorkleuring is bij Travanzo net wat hoger dan bij andere rassen.

Ook in belichte teelt

De verwachting is dat, mede doordat de plantbelasting nu wat hoger is, het ras Trovanzo in de zomer wat productie gaat inleveren. Merlice staat bekend om zijn hoge zomerproductie. “We hebben al eerder gezien dat Trovanzo een vlakkere productielijn volgt, maar wel een sterk eindschot geeft. Hij kleurt ook erg gemakkelijk door”, zegt John Verbruggen, accountmanager van Rijk Zwaan. “Dat is in het algemeen gunstig voor het saldo van de teelt. Voor de belichte teelt is het nieuwe ras een goede kanshebber, zegt Verbruggen. “Er zijn proeven waar het behoorlijk voorloopt in productie en gemiddeld toch zeker gelijk. Ik verwacht wel meer interesse voor de komende belichte teelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.