Doorgaan naar artikel

Toekomst gewasoverstijgend onderzoek

Ondernemersgroep KijK heeft een advies vastgesteld over het vervolg van de financiering van gewasoverstijgend onderzoek.

De ondernemersgroep Kennis in je Kas (KijK) gaat de besturen van LTO Glaskracht Nederland en de afzetorganisaties een sturen over de voortzetting en financiering van de 3 innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid.

Het advies is onder andere om de innovatieprogramma’s en de heffing af te bakenen voor de gespecialiseerde glastuinbouw (8.667 ha), inclusief aardbeien onder glas. Maar exclusief fruit en bomen onder glas, deels broeierij en buitenbloemen.

Heffing

De heffing geldt voor bedrijven boven 0,5 hectare, en vindt plaats via een Verbindend Verklaring (VV) via de Brancheorganisaties Groenten&Fruit en Sierteelt. Dit om te zorgen dat iedereen meebetaalt (‘geen free riders’ is de wens van de KijK ondernemersgroep).

De hoogte voor het te heffen bedrag bedraagt € 350 per hectare. In het verleden werd het drievoudige per hectare geheven.

Vervolgstappen

“In duidelijk en open overleg met de ondernemers is een goed resultaat bereikt waar we erg tevreden over zijn. Het is van groot belang om te blijven innoveren in gewasoverstijgend onderzoek om de concurrentiepositie te behouden”, aldus voorzitter Sjaak van der Tak en directeur Ruud Paauwe van LTO Glaskracht Nederland.

Na instemming met het advies door de besturen, wordt via de Branchorganisaties Groenten&Fruit en Sierteelt de aanvraag voor Verbindend Verklaring bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid ingediend. Parallel daaraan wordt gewerkt aan het voorbereiden van de hernieuwde aansturing en uitvoering. In het najaar komt de ondernemersgroep KijK weer bijeen om de voortgang te bespreken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin