Glas

Achtergrond

Markt: prijs komkommer trekt aan

Sinds een week zijn de komkommerprijzen voor de klok weer iets aan het stijgen.

In juni ging de middenprijs voor komkommer hard onderuit. Rond 20 juni kwam de klokprijs voor 35‘ers niet of nauwelijks boven een dubbeltje per stuk uit. De veiling-richtprijzen voor 40‘ers bleven hangen rond 15 cent per komkommer.

Verwachte prijsstijging

Na die tijd begonnen de klokprijzen weer aan te trekken. Vandaag kwamen die uit op ongeveer 30 cent per stuk. De verwachting is dat de komende periode sprake zal zijn van een prijsopleving. Eind juni, begin juli is een flink aantal telers niet op de markt vanwege de teeltwisseling. Vrijwel alle hogedraadtelers wisselen en een deel van de vier-keer-telers. Vooral dat wegvallen van de hogedraadteelt (circa 12% van het areaal) tikt aan. Hogedraadtelers produceren per week gemiddeld bijna 50% meer dan de standaard teelten, met 3 komkommers per vierkante meter meer (9 tot 10 stuks in plaats van 6 tot 7 per week).

Verder zouden de lage bemiddelingsprijzen retailers, die snel kunnen schakelen (Aldi, Lidl), nog uit kunnen dagen om acties te houden.

Prijspiek

In 2016 was er sprake van een vergelijkbaar dieptepunt in de klokprijzen rond half juni. Daarna gingen de prijzen echter stijgen, om eind juni eventjes een piek mee te pakken, waarbij zelfs de 60 cent per stuk aan werd getikt (40‘ers). Vorig jaar liepen klokprijzen tussen begin juni en begin juli ook op, toen tot rond de 40 cent per stuk. In België lagen veilingprijzen nog een dubbeltje hoger dan bovengenoemde prijzen.

Artikel gaat verder onder de grafiek.

Bij Jumbo en AH worden komkommers aangeboden voor 79 cent per stuk, waarbij Jumbo er 3 voor € 2,00 in de aanbieding heeft en AH de tweede gratis aanbiedt.

Stel zelf prijsgrafieken voor komkommer samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.