Glas

Achtergrond

Markt: komkommerprijs zakt ver weg

Sinds begin vorige week is de komkommerprijs op de veilingklok gehalveerd. Vandaag lag de indicatieve klokprijs voor de 40‘ers rond de 15 cent per stuk.

Na ongeveer 10 weken van relatief goede middenprijzen, in vergelijking met de afgelopen jaren, zijn de dagprijzen van komkommers sinds begin vorige week flink aan het dalen. Op maandag 11 juni was de indicatieve klokprijs van de hoofdsortering (40‘ers) nog circa 30 cent op de Nederlandse en Belgische veilingen. In de loop van de week daalde dat naar circa 16 cent op vrijdag bij ZON Fruits en Vegetables en nog 19 cent bij BelOrta. In de daghandel werden de komkommers van telersverenigingen op donderdag voor circa 17 cent verkocht.
Week 25 begon rond hetzelfde niveau of iets hoger. Maar op dinsdag 19 juni daalde de prijs verder naar circa 15 cent.

Kleinere sorteringen

Voor de kleinere sortering (35‘ers) werd begin vorige week nog 28 cent betaald op de Nederlandse veilingen. Deze prijs was niet lang houdbaar. In de daghandel werd op donderdag 14 juni circa 16 cent voor de 35‘ers betaald. Maandag 18 juni was de indicatie klokprijs 17 cent en een dag later nog weer minder. Bij The Greenery en op de Belgische veilingen werd op 19 juni nog maar 12 cent geklokt. Opvallend is dat de klokprijs van de 35‘ers bij ZON dichter bij die van de 40‘ers blijft.

Artikel gaat verder onder de grafiek.

Vergelijkbaar met 2016

De prijsontwikkeling van de afgelopen weken heeft veel weg van die van 2016. Ook toen begon juni met redelijk hoge prijzen en daalden ze in week 25 tot rond 15 cent (40‘ers) en 10 cent (35‘ers). In de laatste week van juni en de eerste 2 weken van juli stegen de prijzen toen weer fors tot zelfs ruim 50 cent voor de 40‘ers en 50 cent per stuk voor de 35‘ers. Vorig jaar lagen de prijzen begin juni juist laag en stegen ze half juni al richting 30 cent en erboven.

Stel hier uw eigen grafieken met komkommerprijzen samen

Of registreer je om te kunnen reageren.