Glas

Achtergrond

Markt: ‘Niet klagen over courgettemarkt’

De courgettes op de dagmarkt blijven voor de vierde achtereenvolgende week te laag geprijsd.

Een herstel is op de dagmarkten nog niet zichtbaar voor gangbare (groene) courgette met prijzen van € 0,02 tot € 0,05 per stuk (natuur). Glascourgette brengt iets meer op. Op de veel kleinere biologische courgettemarkt lijkt die druk niet direct gevoeld te worden en stelt een van de afzetorganisaties een prijs van € 1,60 per kilo. Die markt is stabiel.

Op de veilingen in Nederland gaat het moeilijk met de prijzen. Dat resulteert in een Lidl-actie met drie Nederlandse courgettes voor € 1. Op de Belgische veilingen brengt de natuurcourgette op dit moment bitter weinig op, maar ook op The Greenery blijft de natuurcourgette onder de € 0,05.

Periode van drie jaar

Als we de uitbetaalprijzen van de laatste 3 jaar in België op een rij zetten in de periode week 21 tot en met 24, zien we de zwakke prijsontwikkeling bij dit groeizame product. Dit jaar lagen prijzen tussen de € 0,06 en € 0,17 per stuk gemiddeld. Vorig jaar was dat in die periode van week 21 tot en met 24 € 0,11 tot € 0,31. In 2016 was de laagste prijs in die periode zelfs € 0,26 per stuk (weekprijs). De buitengewoon zwakke prijsvorming is dieper en langer dan normaal. Een teler wil niet klagen in deze zwakke periode. De afzetorganisatie verwacht een prijsherstel na de bijzonder groeizame periode van de maand mei en de uitloop in juni, maar hoe en wanneer is onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.