Glas

Achtergrond

Markt: Dal in afzet tomaten valt iets later

Het is duwen op de tomatenmarkt. Van verschillende kanten krijgen kopers goedkope partijen aangeboden.

Daardoor wordt op de veiling ook niet meer geboden voor ronde en trostomaten.

Een koper zag maandag 4 juni dat het niveau van € 0,20 niet gehaald werd op de veiling van The Greenery, waar de organisatie mogelijk wel op ingezet had. De meeste partijen gingen weg voor € 0,17 à € 0,18, maar er waren ook uitschieters naar beneden.

Prijsherstel

In vergelijking met de 2 voorgaande jaren is het prijsdal niet ongewoon, maar iets later in het seizoen. In 2016 en 2017 kwamen in de laatste weken van mei prijzen van € 0,14 op de klok. In 2016 ziekte de markt in een week uit en stegen de prijzen naar acceptabel niveau. Vorig jaar waren daarvoor 2 weken nodig. Opvallend is alleen dat er nu aan de actiekant nog niet veel ondersteuning lijkt te zijn van supermarkten. Daar ligt de aandacht op fijnere types snoep en cherry.

Signalen

Bij de Belgische veilingen is de handelsweek begonnen met prijzen die voor rond, niet onder de € 0,30 zakten. Bij trostomaten werd maandag het peil van € 0,25 aangetikt voor de grote middelgrofsortering. Begin juni lagen de middenprijzen in de eerste week van 2017 (na het prijsdal in mei) in België ruim boven de € 0,30.

Of registreer je om te kunnen reageren.