Glas

Achtergrond

Markt: tomatenprijzen zakken diep weg

De dagprijzen voor de gangbare tomatensegmenten zijn in 2 weken tijd meer dan gehalveerd. Gisteren kwam de indicatieve klokprijs van de grove trostomaten op de Nederlandse veilingen onder 30 cent per kilo uit.

Tot en met de tweede week van mei wisten de tomaten het prijsniveau nog redelijk te handhaven. Bij BelOrta was het prijsniveau van grove trostomaten in week 19 nog rond 80 cent per kilo. Bij ZON Fruits & Vegetables en The Greenery trokken de indicatieve klokprijzen zelfs nog wat aan in de loop van week 19, al was het niveau al wat lager dan in België.

In de week voor Pinksteren (week 20) zijn de prijzen hard gedaald. Eind vorige week was er nog maar 36 cent per kilo over van de indicatieve klokprijs van grove trostomaten bij ZON en BelOrta. Bij The Greenery bleef de prijs wat langer stabieler. Maar op dinsdag 22 mei was het prijsniveau van grove tros gedaald tot onder 30 cent per kilo, net als bij ZON. BelOrta noteerde dinsdag een klokprijs van circa 32 cent per kilo voor de grove trostomaten en liet de dag erna zelfs een lichte stijging naar 35 cent zien.

Losse tomaten

De prijsdaling was bij de losse tomaten eerder. Vorige week donderdag tikte de klok van ZON en The Greenery al de 33 cent voor de tussentype-tomaten aan. Bij BelOrta bleven de 60 mm Prince-tomaten boven 40 cent per kilo. Maar ook hier was dat minder dan de helft dan een week ervoor.

Past in trend

De sterke prijsdalingen passen in de jaarlijks terugkerende trend. Rond deze tijd worden meestal de laagste prijzen van het seizoen genoteerd. De Noord-Europese productiegebieden zitten tegen zijn topproductie aan terwijl de later opgestarte productie in Oost-Europa goed op gang is gekomen en Zuid-Europa ook nog volop in de race is. Het huidige prijsniveau is nagenoeg gelijk aan dat van de voorgaande 2 seizoenen. De dagprijzen waren in de eerste helft van mei een stuk hoger dan in voorgaande 2 jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.