Glas

Achtergrond

Markt: Aubergineprijzen zakken steeds verder weg

Na de uitzonderlijk hoge piek van begin mei volgden al snel veel lagere dagprijzen voor aubergines. Deze week dalen de indicatieve klokprijzen nog verder.

Vorige week (week 21) lag het prijsniveau van aubergine al laag. Bij The Greenery en ZON Fruits & Vegetables schommelde de indicatieve klokprijs van de sortering 300-400 gram over de hele week rond € 0,50 cent per kilo. Bij BelOrta was het niet veel anders.

De klokprijs van 400-500 gram lag in Nederland gemiddeld nog 5 tot 8 cent lager. Bij BelOrta was het verschil minder groot. Gisteren (maandag 28 mei) hield The Greenery nog de hoop levend dat de bodem van het dal hiermee wel bereikt was. De indicatieve klokprijs voor 300-op was circa € 0,51 per kilo, evenveel als vrijdag. Vandaag was dat echter nog maar € 0,44, evenveel als bij ZON. De 400-op brachten maandag op de Nederlandse veilingen € 0,42 per kilo op, en dinsdag nog maar € 0,37.

Gigantische aanvoer

De lage prijzen worden voornamelijk veroorzaakt door de enorme aanvoer van aubergines. In de periode tussen week 20 en 29 produceren gezonde gewassen normaal gesproken wekelijks 2,5 kilo per vierkante meter. Door het hete weer is dat nu nog meer. “Er komt nu toch wel een heleboel los”, ziet aubergineteler Ted van Luijk in Wateringen. Vooral het hoofdras Beyoncé reageert heel sterk op hogere temperaturen. “Er is sprake van een gigantische aanvoer”, beaamt Bruno Vuerinckx van BelOrta. “Ook de vraag speelt een rol. In de voorbije weken waren er veel promotieacties in België en Nederland, maar deze week niet meer.”

In 3 jaar niet zo laag

Mei is traditioneel een moeilijke afzetmaand. Maar zo laag als de prijzen nu zijn, waren ze in de afgelopen 3 jaar toch niet. De maand begon zo goed, met veilingprijzen die opliepen tot boven € 1,50 per kilo. “Maar we hadden toen erg lage producties. We lagen eerst 1 kilo per vierkante meter voor, maar half mei 2 kilo per vierkante meter achter op vorig jaar”, schetst Van Luijk. Vanaf week 20 was het gedaan met de hoge prijzen.

Herstel verwacht

Vuerinckx verwacht dat de prijs volgende week weer wat zal aantrekken. “In juni zien we de prijzen meestal weer herstellen.” Van Luijk is ook voorzichtig positief. “De aubergines hebben nog wel allemaal een bestemming. Maar die lage prijzen doen wel pijn. We telen op de helft van het bedrijf graffity en andere aubergine-specialties, voor vaste afnemers. De standaardaubergine trekt ook de prijzen van de specialties naar beneden.”

Stel hier zelf prijsgrafieken van aubergine samen

Of registreer je om te kunnen reageren.