Glas

Achtergrond laatste update:4 mei 2018

Komkommerprijs piekt boven 50 cent

De indicatieve veilingprijzen van komkommers liepen donderdag 3 mei op tot boven 50 cent per stuk. In de loop van deze week was er al een duidelijke stijging te zien vanwege een uitzonderlijk krappe aanvoer en sterke vraag.

De dagprijzen van komkommers begonnen deze week in Nederland ongeveer even hoog als ze vorige week eindigden. De indicatieve klokprijs voor de sortering 400-500 gram (40-ers) lag maandag 30 april op 40 cent per stuk bij The Greenery en 36 cent bij Zon fruit & vegetables. De prijzen daalden daarna even, maar vanaf woensdag 2 mei stijgen ze weer. Dinsdag 1 mei (Dag van de Arbeid) bijkopen in België om in Nederland de dagprijs en daarmee de bemiddelingsprijzen onder druk te zetten, zat er deze week niet in. In België is de Dag van de Arbeid een feestdag en wordt er niet geveild.

Op 2 mei werd bij BelOrta al 41 cent voor de 40-ers en zelfs 44 cent voor de 35-ers genoteerd. “De lichtere komkommers worden na de 400-grams komkommers geveild. Bij een oplopende vraag, profiteren de lichtere daarvan”, verklaart Bruno Vuerinckx, supervisor verkoop van BelOrta. De indicatieve klokprijs van de 35-ers is bij The Greenery op 2 mei met 53 cent 4 cent hoger dan die van de 40-ers. Bij ZON waren beide circa 53 cent per kilo.

Veel oorzaken voor lagere aanvoer

De oorzaak van de hoog oplopende prijzen ligt in de onbalans tussen vraag en aanbod. Met een zomers weekend op komst kopen retailers bij op de dagmarkt, omdat zij verwachten dat de bemiddelde hoeveelheden niet voldoende zijn. Tegelijkertijd blijft het aanbod achter bij de prognoses. Door het koude, donkere weer worden minder komkommers gesneden. Volgens Vuerinckx waren 5,2 tot 4,5 komkommers geprognosticeerd, maar worden het er minder dan 5 stuks per vierkante meter. Bij hoge-draadteelten speelt mee dat in de eerste helft van april veel komkommers zijn aangelegd, waardoor de producties nu extra tegenvallen.

Ook komkommervirussen (meloennecrosevirus en bontvirus) beïnvloeden de aanvoer. Er zouden zelfs enkele bedrijven vervroegd geruimd zijn. Daarnaast is een flink areaal komkommers van de markt vanwege teeltwisseling bij de 3 keer telers. “Dit jaar zijn er verschillende telers die dit speciaal plannen in de schoolvakanties vanwege goedkope arbeid”, ziet Willem Doorn, komkommerteler in Heerde.

Twee keer zo hoog

Een groot deel van het (onbelichte) komkommerseizoen zijn de prijzen al redelijk tot goed. Begin april daalden de prijzen snel, maar de gebruikelijke diepe dip rond de overgang van Spaans naar Noord-Europees bleef hoegenaamd uit. Sinds half april zijn de dagprijzen ongeveer twee keer zo hoog als vorig jaar rond deze tijd (zie grafiek). Door het donkere en koude weer zijn de producties in april over het algemeen ook veel lager dan voorgaande jaren. Daarnaast liggen de bemiddelingsprijzen deze weken een stuk lager dan de klokprijzen. Voor komende week (vanaf vrijdag) zou circa 35 cent voor de 40-ers zijn afgesproken. Dus wat er onder de streep overblijft, is minder dan de prijzen op het eerste gezicht doen vermoeden.

Goede vraag op Duitse groothandelsmarkt

Op de groothandelsmarkten in Duitsland overheersten in week 17 vooral de komkommers van Duitse herkomst de markt, schrijft BLE. Nederland en België vullen de vraag aan. Door het einde van het Spaanse en Griekse seizoen en nog lage aanvoer uit Midden-Europa was er krapte op de markt en liepen de prijzen op. Ondanks de prijsverhogingen bleef de interesse groot.

In de loop van de week ontstond toch prijsdruk door de sterk gestegen aanvoer van Duitse komkommers. Daardoor daalde ook de prijs van de Nederlandse en Belgische komkommers. Gemiddeld over de week lag de groothandelsmarktprijs voor Duitse komkommers (40-ers) op € 1,40 per kilo, maar een fractie hoger dan de € 1,36 en € 1,38 voor Nederlandse en Belgische. Opvallend is dat het verschil bij de fijnere sorteringen wel groter is. De Duitse 35-ers en 30-ers kostten gemiddeld € 1,46 en € 1,48 per kilo.

Stel hier uw eigen prijsvergelijkingsgrafieken samen

Of registreer je om te kunnen reageren.