Glas

Achtergrond

Prijs groene courgette stabiel, gele stort in

De prijs van groene courgette ligt stabiel op een hoog niveau, terwijl die van gele courgette deze week fors is gedaald. Uitbreiding van het areaal gele courgette lijkt de voornaamste oorzaak.

De uitbetaalprijs van Nederlandse groene courgette ligt de afgelopen paar weken steeds rond 40 cent per stuk en lijkt zich redelijk te handhaven op dit niveau. De indicatieve klokprijs bij The Greenery lag eind maart, begin april zelfs nog een dubbeltje hoger. Bij BelOrta piekten de klokprijzen in de loop van vorige week zelfs even boven 60 cent per stuk (14 stuks per doos of krat), maar deze week daalden ze vrij rap richting 30 cent per stuk. Bij Zon Fruits & Vegetables worden nog geen courgettes aangevoerd voor de klok.

Nee verkopen bij groene

De prijs in deze periode is dit jaar voor groene courgette beter dan de voorgaande jaren. In 2017 beleefde vrijwel de hele eerste kasteelt lage prijzen. In 2016 lag het prijsniveau in deze periode gemiddeld circa een dubbeltje lager per stuk. “Er komen nog wel courgettes uit Spanje, maar ze betalen voor Nederlandse groene courgette al gauw € 6 tot € 6,50 per kist. Dat is € 2 meer dan voor een kist Spaanse”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier. Hij regelt zijn eigen verkoop in samenspraak met ZON waar hij lid is. Dit jaar levert hij op contract (via ZON) aan The Greenery. “Er wordt flink getrokken aan de courgettes die over blijven. Ik doe het niet graag, maar moet nu toch echt geregeld nee verkopen.”

Prijsval bij gele

Bij gele courgette is de prijs veel minder stabiel dan vorig jaar. Het seizoen startte nog met redelijke tot hoge prijzen. Maar eind februari daalden de indicatieve klokprijzen bij The Greenery al tot bijna 20 cent per stuk. Daarna volgde een sterk herstel. Begin vorige week lagen de indicatieve klokprijzen nog boven 90 cent per stuk. Maar de prijs stortte deze week de prijs razendsnel.

Halverwege deze week ligt de klokprijs nog maar net boven 20 cent per stuk (14x). “Voor de gele courgette heb ik geen contract”, zegt Doelman. “Je merkt gewoon dat de productie door het mooie weer en het toegenomen areaal gewoon te groot is voor de huidige vraag.” Zijn weekproductie komt deze week boven 3 per stuk uit. “Er staat meer gele courgettes dan vorig jaar. Dat is bij de jaarrond telers van het groene-areaal afgegaan. .”

Minder Marokkaanse courgette

Tussen 1 oktober en 20 april mag Marokko 56.000 ton courgette leveren aan de EU volgens een contingenteringsregeling. Tot en met week 13 leverde Marokko dit seizoen 38.545 ton, schrijft de regering van Andalusië in het weekrapport over prijs- en aanvoerontwikkelingen. De totale export blijft daarmee 12,5% achter bij vorig seizoen. In week 12 en 13 was het zelfs 14% minder. Hoewel Almería per seizoen ruim het dubbele exporteert (vorig seizoen bijna 130.000 ton), kan de lagere Marokkaanse export toch invloed hebben op de prijs.

In Spanje zijn de telersprijzen in week 12 en 13 in ieder geval omhoog geschoten tot ruim boven 50 cent per kilo, terwijl door het mooie weer de productie met 10% toenam. In de voorgaande twee seizoenen lag de courgetteprijs in die weken onder 20 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.