Glas

Achtergrond

Marktupdate: Groente en fruit beide goedkoper

Gemiddeld lagen winkelprijzen voor groente in maart ver onder 2017, maar boven 2014 en 2015. Bij fruit is een prijscorrectie zichtbaar.

Daarmee is maart 2018 een gemiddelde groentemaand. Prijsdruk bij verschillende producten in de overgang van Spaans naar Nederlands seizoen kwam niet echt tot uitdrukking in winkelprijzen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van februari daalden de prijzen met ruim 1%. Ten opzichte van maart 2017 is de prijs nog wel 6,1% lager. Toen was de markt nog in de greep van tekorten en was de groente duur.

Forse prijsdruk op paprika en aubergine

Maart 2018 ging voor Nederlandse telers van vooral aubergine en paprika – zeker in de laatste weken – gepaard met forse prijsdruk. Het lukte moeilijk om het Nederlandse volume voldoende op te nemen in de schappen waar vaak ook Spaans product bleef.

De winkelprijs in maart ligt nog wel 6 tot 7% boven het lastige jaar 2014, toen de prijzen in maart behoorlijk onder druk stonden.

Prijscorrectie fruit

Bij vers fruit was in maart een prijscorrectie zichtbaar. De prijzen daalden bijna 4% ten opzichte van februari. Toch liggen de fruitprijzen nog wel 4% boven het niveau van 2017 in maart. Hier speelt nog steeds de vorst van bijna een jaar geleden de telers parten.

Of registreer je om te kunnen reageren.