Glas

Achtergrond 1 reactie

Komkommerprijs profiteert van zomerweer en lager aanbod

De indicatieve klokprijzen van komkommer zijn aan een ferme opmars bezig. Niet alleen het zomerweer zorgt voor hogere prijzen, ook het aanbod is wat lager.

De indicatieve klokprijzen in Nederland en België stijgen snel. Bij The Greenery werd vandaag voor de 40-ers circa 38 cent betaald en voor de 35-ers slechts 2 cent minder. Bij Zon Fruits&Vegetables was dat respectievelijk 38 en 34 cent per stuk. De prijs is ruim 10 cent hoger dan de prijs op donderdag12 april. Bij BelOrta werd woensdag 18 april al 36 cent genoteerd voor de 40-ers en 32 cent voor de 35-ers. Daar is donderdag 19 april nog bijna 10 cent bijgekomen.

Spanje voorbij

Sinds begin vorige week zijn de prijzen beter dan in de voorgaande twee jaren. Toen zakten de prijzen in de tweede helft van april ver weg tot rond 10 cent per stuk. Nu lijkt het erop dat de huidige prijzen wel even zullen aanhouden of zelfs nog verder kunnen stijgen. De export van Spaanse komkommers halveerde in week 15, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapport. Desondanks daalde de veilingprijs in Almería nog met 10% naar 18 cent per kilo, ofwel 7 cent per stuk. “Vanaf nu is de export nog minimaal en concentreert zich voornamelijk op de Duitse markt met komkommers uit de voorjaarsteelt.” Het areaal van deze teelt bij enkele coöperaties in Almería en Granada is maar een fractie van de herfst- en winterteelten.

Teeltwisseling en zomerweer

Behalve het wegvallen van de Spaanse aanvoer is in Nederland een flink deel van het komkommerareaal (3-keer telers) uit productie vanwege de teeltwisseling. In België is wel vrijwel het hele areaal in productie. “Bij ons is bijna het volledige areaal van 80 hectare in productie”, zegt Vuerinckx. “Door het mooie weer is de vraag ‘interessant. Ik reken er op dat de prijzen de komende tijd zo blijven of zelfs nog iets kunnen stijgen.”

Stel hier zelf uw grafieken samen

Kijk hier naar de Spaanse seizoensontwikkelingen

Eén reactie

  • dhr saelens

    komkommers zijn dan ook de ideale groente bij zomers weer , enkel in plakjes snijden en klaar en super gezond !

Of registreer je om te kunnen reageren.