Glas

Achtergrond

Winter zet druk op dagmarkt gas

De prijs van daggas is deze week behoorlijk aan het pieken met gisteren € 0,37 per kuub.

De explosieve stijging van de gasprijs houdt direct verband met de kou in Europa. Een nog belangrijkere factor voor de stijging van de prijs zijn de technische problemen aan de BBL-pijplijn, die Engeland van gas voorziet. Ook hebben de Engelsen een beperkte voorraad gas ter beschikking omdat het gasopslagveld ‘Rough’ buiten gebruik is door technische problemen. Dit gasveld zal ook naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst niet meer in gebruik genomen gaan worden waardoor er prijspieken kunnen ontstaan als het koud is. Naast de problemen met deze pijplijn is er ook sprake van een afname in toevoer vanuit Noorwegen.

De lange termijnprijzen hebben uiteraard geen last van de kou en zijn deze week zelfs iets gedaald.

Elektriciteit

De lange termijnprijzen hadden de afgelopen week weer de mogelijkheid om te dalen aan de hand van de dalende steenkoolprijs en een eveneens dalende olieprijs. Het koude weer was wel duidelijk van invloed op de kortetermijnprijzen: door de grote vraag liep de prijs behoorlijk op. Daarnaast kon de prijs ook oplopen doordat wind niet voldoende opwekte. De APX-prijs steeg in sommige uren ruim boven de € 100 euro per megawatt.

Oliekoers daalde licht

Deze week sijpelden er geleidelijk steeds meer berichten door in de markt over een toenemende voorraad van ruwe olie in Amerika. Als gevolg hiervan daalde de koers licht. Afgelopen woensdag publiceerde de EIA (Energy Information Administration) de definitieve cijfers over de Amerikaanse voorraad en deze bleek inderdaad zoals verwacht te zijn toegenomen.

De prijs van een vat ruwe olie reageerde direct op de nieuwe cijfers en liet een daling noteren. Verschillende handelaren hebben aangegeven op dit moment geen vertrouwen meer te hebben in oliebeleggingen, omdat de Amerikaanse productieverhoging groter blijkt dan de productiebeperking van de OPEC. En de OPEC heeft aangegeven dat de beperking van de productie wellicht in 2019 wordt opgeheven.

Rogier Bekke en Sjors de Bruijn

Of registreer je om te kunnen reageren.