Glas

Achtergrond

Marktupdate: veldslaprijs stijgt verder

De indicatieve veilingprijs van veldsla op de Belgische veilingen is deze week fors gestegen. De prijzen in maart zijn beter dan in 2017, maar de middenprijs van het eerste kwartaal zal nog flink achterlopen.

Het prijsniveau van veldsla ligt sinds eind februari aanzienlijk hoger dan in 2017. Vanaf week 9 liggen de gemiddelde weekprijzen op de VBT-veilingen ruim het dubbele van vorig jaar. In week 12 was de middenprijs € 1,76, tegen € 0,52 in 2017. Deze week is er nog een flinke schep bovenop de klokprijs bijgedaan. De week begon met een klokprijs van € 4,80 per kilo bij BelOrta en piekte op dinsdag, bij een veel krappere aanvoer, zelfs even naar € 6,70 bij BelOrta. Gestimuleerd door de goede prijzen was de aanvoer op woensdag 28 maart 1,5 keer zo groot als de twee dagen ervoor. De prijs hield zich gezien het volume redelijk met circa € 3,65 per kilo.

Stabiele prijzen, omzet loopt achter

De prijzen zijn dit jaar in maart een stuk beter dan vorig jaar in dezelfde maand. Maar qua omzet lopen de gespecialiseerde veldslatelers nog wel ver achter op 2017. Toen raakte de slamarkt vanaf begin januari volledig verstoord door wateroverlast en vervolgens extreme kou in heel Zuid-Europa. In week 3 werd op de Belgische veilingen een ongekende middenprijs van € 17 per kilo genoteerd. Maar na half februari zakte de prijs snel en ver weg. In de tweede helft van maart kwam de veilingprijs bij BelOrta toen niet meer boven 60 cent per kilo. In 2016 was er in de tweede helft van maart een korte opleving van de veilingprijzen in een verder bijzonder teleurstellend seizoen. In januari en februari van 2016 lag de klokprijs toen vaker onder dan boven € 2 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.