Glas

Achtergrond

Gasmarkt weer tot rust maar buffers zijn krap

Door de vorst steeg ‘daggas’ naar een piek van 53 cent. De dagprijs van gas zit nu weer op een normaal niveau, maar de voorraden zijn krap.

Na de paniek van vorige week, met als hoogtepunt de ijzig koude vrijdag, is de rust op de gasmarkt weer enigszins weergekeerd. Tijdens de koude dagen moesten alle zeilen worden bijgezet om aan de vraag te voldoen, vooral op de Engelse markt.

De lange termijnprijzen bleven onaangetast, sterker nog de lange termijnprijzen daalden aan het einde van de vorige week. De korte termijnprijs steeg daarentegen naar een recordhoogte. De prijs van LEBA kwam afgelopen vrijdag uit op ruim € 0,53 per kuub. Het hele afgelopen decennium is de dagprijs niet zo hoog geweest. Het laatste record stamt uit maart 2013. Toen kwam de prijs uit op ruim € 0,38 per kuub.

De gasvoorraden zijn vorige week geplunderd. Op dit moment zijn de voorraden nog maar voor zo’n 15% gevuld. Dat komt neer op zo’n 200 miljoen kuub gas. Een nieuwe koudeperiode is onwaarschijnlijk, maar zou daarmee ook wel zeer onwelkom zijn.

Dagprijs omlaag, termijnprijs wat omhoog

Halverwege deze week was de dagprijs van het gas weer op een normaal niveau. De notering staat momenteel net onder de € 0,19 per kuub. De lange termijnprijzen zijn, na de daling van vorige week, weer iets gestegen. Maar heel veel verandering lijken de lange termijnprijzen niet te hebben ondergaan door de afgelopen koude periode en de tijdelijke paniek hierdoor op de gasmarkt.

Elektriciteit niet duurder

De koude en paniek op de markt hadden geen weerslag op de elektriciteitsprijzen voor de lange termijn. De enige verandering kwam onder invloed van de grondstoffen. In tegenstelling tot de week daarvoor is de steenkoolprijs afgelopen week licht gestegen, waardoor de lange termijnprijzen eveneens stegen.

De APX-markt had wel te maken met veel hogere prijzen. Die markt kalmeerde door het mildere weer afgelopen week. De gemiddelde dagprijzen kwamen weer onder de € 50 per MWh te liggen, in tegenstelling tot een gemiddelde van bijna € 90 vorige week.

Groene stroom uit waterstof

AKZO Nobel in Delfzijl gaat een nieuwe generatie brandstofcellen testen waarmee waterstof wordt omgezet in groene stroom. Ook de Japanners zijn bezig met waterstof. Dit jaar willen ze nog 80 waterstoftankstations bouwen. De productie van waterstof kan plaatsvinden op de momenten dat windmolens of zonnepanelen meer elektra opwekken dan op dat moment gevraagd wordt. Als deze trend doorzet en naar Europa komt, dan kan dit het einde betekenen van grote onbalans pieken in het elektriciteitnetwerk.

Olievraag blijft achter

Door het ‘America first-beleid’ van president Donald Trump kan er wellicht een handelsoorlog ontstaan, als hij inderdaad zoals aangegeven de importtarieven op ondermeer staal zal verhogen. Door dit beleid, en ook de moeizame Brexit-onderhandelingen, kan de vraag naar olie dit jaar achterblijven bij de eerder gemaakte prognose.

Tevens zijn handelaren op hun hoede om te beleggen in olie omdat de productie in Amerika steeds beter op gang komt. Het IEA (Internationaal Energie Agentschap) heeft laten weten dat de OPEC hun productieplannen voor de toekomst moeten aanpassen, tenminste als ze dit prijsniveau willen handhaven. De productiepotentie van Amerika lijkt namelijk veel groter te zijn dan eerder werd aangenomen. In een tijdsbestek van een maand zijn er in Amerika 35 olieplatforms bijgekomen.

Ook deze week is de voorraad vaten WTI (West Texas Olie) toegenomen ten opzichte van de week ervoor. En toen was er ook al een toename te zien tijdens de wekelijkse telling van de IEA.

Of registreer je om te kunnen reageren.