Glas

Achtergrond

Markt: weifelende prijsstijgingen bij tomaten

In aanloop naar feestdagen zijn in de afgelopen weken de prijzen van tomaten minder gestegen dan gebruikelijk is voor de feestdagen. In Spanje lijken de tomatenprijzen al weer over het hoogtepunt heen.

De indicatieve klokprijs van grove trostomaat bij The Greenery lag deze week maar net boven 1 euro per kilo, terwijl die prijs in de loop van vorige week nog opliep naar € 1,50 per kilo. De klokprijzen van trosmiddel (Elite) en trosgrof (Princess) bij BelOrta liepen deze week nog wel iets op naar een waarde van boven € 1,40 per kilo. De prijs van cocktailtomaten viel tot vorige week tegen in vergelijking met de grovere trostomaten. Maar sinds deze week neemt de klokprijs van de Ministar-tomaten bij BelOrta duidelijker afstand. Woensdag 19 december steeg de prijs tot bijna € 1,90 per kilo. Opvallend is de goede prijsvorming van de vleestomaten bij BelOrta. Sinds begin december brengen deze belichte vleestomaten gemiddeld 25 tot 30 cent per kilo meer op dan de trostomaten. Deze week klom de prijs van Baron-tomaten verder naar een waarde van circa € 1,80 per kilo op woensdag.

Belicht hoger gewaardeerd

Vanaf half december komt het merendeel van de belichte teelten weer in productie. Bij The Greenery werden de belichte en onbelichte grove trostomaten de afgelopen weken apart aangeboden voor de klok. De belichte trostomaten, grover en beter houdbaar dan de laatste trossen van de onbelichte teelt, realiseerden begin deze week circa € 1,45 per kilo. Dat was woensdag al gedaald naar € 1,28 per kilo, nog altijd 23 cent meer dan de klokprijs voor onbelichte trostomaten.

Bij Zon Fruits&Vegetables worden voornamelijk Spaanse tomaten geveild. Grove trostomaten brachten gisteren circa 96 cent per kilo op, de middeltros een dubbeltje minder. De cocktailtomaten en troscherrytomaten van eigen bodem worden vele malen hoger gewaardeerd. Tasty Tom heeft op de klok vanaf begin december een stabiel prijsniveau van net boven € 3 per kilo. Deze week liggen de prijzen steeds boven € 3,20 per kilo. Het prijsniveau van de L’Amuse troscherrytomaten ligt nog weer een paar niveau’s hoger. Sinds eind oktober wordt er steevast meer dan € 4,50 per kilo voor betaald. Sinds deze week ligt de klokprijs boven € 5 per kilo.

Dip in Spaanse aanvoer

Op de veilingen van Almería lijken de tomatenprijzen al weer over hun hoogtepunt heen. In week 49 lag de middenprijs voor trostomaten rond 95 cent per kilo. De trostomaten haalden hun hoogste niveau (€ 1,13/kg) op 11 december. Door dalende temperaturen was de aanvoer sinds begin december minder geworden, schrijft de regering van Andalusië in haar rapport van week 49. Ook uit Marokko kwamen toen minder tomaten. Met 9.885 ton lag de import 22% lager dan in week 48. Ten opzichte van dezelfde week van vorig seizoen kwamen er 17% meer Marokkaanse tomaten naar de EU. Het totale contingent voor december bedraagt 43.500 ton tomaten. De afgelopen week is het weer in Spanje aardig opgeknapt en neemt de productie weer toe. Woensdag 19 december lag de telersprijs nog maar op € 0,76 per kilo. De prijs van losse tomaten daalde in sinds 11 december van € 1 naar 59 cent per kilo.

Weinig druk op de markt

Deze prijsvorming van tomaten en andere kasproducten vertoont minder beweging dan voorgaande jaren. Vorig jaar stegen de indicatieve Greenery-klokprijzen van grove trostomaten vlak voor Kerstmis tot rond € 1,80 per kilo, een jaar eerder zelfs nog een dubbeltje meer. Of deze prijzen dit jaar gehaald worden, lijkt onwaarschijnlijk. Deze week is nog weinig druk op de markt, zegt een handelaar. “De retailers hebben alle tijd om de schappen gevuld te krijgen doordat Kerstmis op een dinsdag valt.” Daarbij komt dat steeds meer winkels ook op eerste Kerstdag open zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.