Glas

Achtergrond laatste update:17 dec 2018

Markt: Kropsla doet het beter dan vorig jaar

De dagprijzen van kropsla zijn al sinds half november behoorlijk hoog. Ook op de Duitse groothandelsmarkten vindt de sla uit Nederland en België gretig aftrek.

De klok bij BelOrta bleef woensdag 12 december stil staan bij een prijs van € 0,81 voor de sortering 44 (kilo/100 stuks) en € 0,64 voor de 37‘ers. Bij Zon Fruits & Vegetables was deze week een lichte daling in gezet naar een niveau van € 0,45 per krop Jumbo-sla. Donderdag steeg de klokprijs weer naar 48 cent. Bij The Greenery schommelt de klokprijs voor de sortering 37 deze week rond € 0,53 per krop.
In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen dit hele najaar al een stuk beter. Zeker vanaf half november zijn de verschillen groot. Eind november 2017 noteerde The Greenery nog prijzen rond 10 cent. Op 13 december werd toen 17 cent betaald voor een 37‘er. Bij BelOrta ligt de klokprijs van de zware sla (44‘ers) sinds half november gemiddeld bijna 2 keer zo hoog als vorig jaar.

Goede vraag op Duitse markt

Op de Duitse groothandelsmarkten zijn de kropslaprijzen al sinds week 40 (begin oktober) hoger dan het gemiddelde van de voorgaande 4 jaar. In week 48 tikte Belgische sla een gemiddelde handelsprijs van € 1 per krop aan.

Opvallend is dat het verschil met de kropsla van Duitse eigen productie lange tijd veel kleiner was dan voorgaande jaren. Het areaal kropsla in Duitsland groeit licht, van 1.528 hectare in 2015 naar 1.561 hectare in 2017, aldus BLE. De gemiddelde bedrijfsgrootte neemt iets toe, maar is nog steeds klein. In 2017 waren er in Duitsland 1.292 bedrijven met kropsla.

Of registreer je om te kunnen reageren.