Glas

Achtergrond

Komkommerbedrijven herkennen omzet € 68 niet

Relatief veel komkommerbedrijven herkennen de gemiddelde opbrengstraming niet over 2018 van Wageningen Economic Research, dat wijst op grote onderlinge verschillen.

Een gemiddelde opbrengst van € 68,50 per vierkante meter voor een komkommerbedrijf is volgens ingewijden te hoog. “Een enkeling (zonder hogedraad) komt aan € 70 maar de meesten zitten onder € 60 en er zijn ook bedrijven die niet verder dan € 50-55 komen.”

Prijsstijging 35%

In een reactie wijst Wageningen Economic Research (Wecr) op het voorlopige karakter van het cijfer. De opbrengsten van komkommers komen in 2017 op ongeveer € 45 à € 50 per vierkante meter. Voor 2018 verwacht Wecr, op basis van informatie uit de sector, een toename van de productie per vierkante meter van ongeveer 6% en wordt een prijsstijging voorzien van ruim 35%. Per saldo wordt dan de opbrengst ongeveer € 68 per vierkante meter.

Enorme spreiding

Verder wijst WECR ook op de grote spreiding in resultaten tussen de glasgroentebedrijven. “20% van de bedrijven in de glasgroenteteelt heeft een lager inkomen dan € -8.000. Maar er is eenzelfde groep die meer verdient dan € 336.000”, aldus een woordvoerder. Het gemiddelde wordt sterk beïnvloed door een kleine groep van bedrijven met zeer hoge resultaten. Dat concludeert Wageningen Economic Research uit de gegevens van een steekproef van 115 glasgroentenbedrijven.

Arbeidskosten plus 7,5%

Voor arbeidskosten is rekening gehouden met een stijging van 7,5% over 2018. Het gemiddelde glasgroenten bedrijf is tussen 2017 en 2018 met 2,5% gegroeid.

Voor alleen komkommer-, tomaten- of paprikabedrijven geven de onderzoekers bewust geen afzonderlijke inkomensraming af, maar alleen de geraamde opbrengsten per vierkante meter. Het zijn richtinggevende opbrengstramingen. De cijfers over 2018 zijn samengesteld uit deskstudie, analyse van ontvangen cijfermateriaal en gesprekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.