Glas

Achtergrond

Markt: Groenteprijs reageert op katholieke feestdag

De katholieke feestdag Allerheiligen zorgt deze week voor een rimpeling in de prijsvorming, die al maandag zichtbaar werd.

Grote delen van Europa zijn dicht op Allerheiligen. De Belgische veilingen veilen niet op 1 november. De vraag is dan eerder in de week groter om dit gat in de belevering op te vangen. Dat hierdoor stevige prijsschommelingen optreden, geeft aan dat de volumes niet heel ruim zijn in deze fase van het seizoen.

Tomatenprijzen tot € 1

Zo kon maandag op de dagmarkt de prijs van trostomaten bij ZON oplopen tot € 0,65. De Limburgse veiling profiteerde van extra vraag die op de Belgische veilingen werd uitgeoefend. Die extra vraag was bij The Greenery maar beperkt zichtbaar en bereikte de trostomatenprijs een niveau van bijna € 0,50. Pas donderdag 1 november kwam de trostomatenprijs op het niveau van € 0,60 (exclusief verpakking).

Woensdag 31 oktober hadden de tomatenprijzen in België voor de meest gangbare sorteringen overigens een prijsniveau van circa € 1. Daarmee week het prijsbeeld flink af van de gemiddelde telersprijzen in week 43 van rond € 0,60 per kilo.

Prei en aubergine

Ook bij prei signaleert een inkoper dat effect van oplopende prijzen aan het begin van de week. Bij The Greenery haalde klasse 1 een prijs van € 0,78 op dinsdag om vervolgens weer terug te zakken naar € 0,50 op donderdag 1 november. Het lijkt erop dat veel van de vraag al eerder op de week was ingevuld.

Bij aubergines liep de prijs op de Belgische veilingen sinds eind vorige week met meer dan € 0,30 op. Woensdag werd tot € 1,21 geboden bij kleinere aflopende volumes. Bij The Greenery is na maandag geen aubergine meer op de veiling aangeboden.

Klik hier voor grafieken.

Of registreer je om te kunnen reageren.