Glas

Achtergrond

Markt: Extreme prijzen rond wisseling seizoenen

De klokprijzen van komkommer stijgen deze week tot grote hoogte. Ook aubergine had een redelijk seizoenseinde. Blijkbaar is de Spaanse aanvoer onvoldoende om de ontstane ruimte op de markt op te vangen.

Het seizoen van komkommer en aubergine is dit jaar bij de meeste Nederlandse en Belgische telers wat eerder geëindigd. De afgelopen 2 weken werden al nauwelijks aubergines meer aangevoerd bij The Greenery. Bij BelOrta lag de aanvoer van aubergines in de tweede helft van oktober circa 40% hoger dan vorig jaar, met een sterke toename van de fijne sorteringen. Bij komkommers (300 tot 500 gram) was op de aanvoer op de Belgische veiling in de tweede helft van oktober circa 25% lager dan vorig jaar. In de eerste 3 veildagen van november was dat zelfs 50% minder. De meeste gewassen van komkommers en aubergine in Nederland en België zijn vorige week al geruimd.

Komkommer piekt naar 70 cent

De prijsvorming voor de laatste aubergines en komkommers is beter dan in voorgaande jaren. Het lijkt erop dat Spanje de ontstane ruimte op de markt nog onvoldoende kan invullen. Aubergine noteerde begin vorige week nog klokprijzen van rond € 1 per kilo bij BelOrta en ZON Fruit & Vegetables. Bij ZON passeert de indicatieve klokprijs van de resterende aubergines deze week zelfs € 1,20 per kilo.

De komkommerprijzen laten een extreme stijging zien. Oktober eindigde met klokprijzen van 60 cent (40‘ers) en 55 cent (35‘ers) per stuk bij BelOrta. Deze week kwam er zelfs nog een schepje bovenop. Gisteren (maandag) lag de klokprijs van zowel 35‘ers als 40‘ers op of boven 70 cent per stuk.

Grote verschillen in uitbetaalprijzen

Opvallend zijn de grote verschillen in dagprijzen die verschillende verkooporganisaties vorige week uitbetaalden aan komkommertelers. Bij Gentevoort werd op dinsdag al 50 cent voor de 40‘ers genoteerd. Dat liep in de loop van de week nog een paar centen op, terwijl de 35‘ers richting 46 cent per stuk gingen. Bij een andere grote aanvoerders van komkommers steeg de uitbetaalprijs dinsdag ook, maar bleef hij de rest van de week 4 tot 10 cent achter bij de noteringen van Gentevoort. Bij stek- en klasse 2-product waren de verschillen nog groter. Gentevoort betaalde de telers circa 50 cent per kilo, terwijl de telersvereniging er slecht 14 cent voor uitkeerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.