Glas

Achtergrond

Groei tomatenarealen in West- en Zuid-Duitsland

Tomatenarealen in Duitsland groeiden in 2017 met circa 10%. De groei was relatief hoog in het Westen en Zuiden.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse marktonderzoeksbureau BLE. In de 2 deelstaten aan de grens met Nederland was de groei opgeteld in 2017 25 hectare. In Noordrijn-Westfalen is de groei 14 hectare op een areaal van 63 hectare. In Nedersaksen is de groei relatief hoger op een nog kleiner tomatenareaal dat van 19 naar 30 hectare groeide.

In Beieren kwam er 17 hectare tomaten bij, in totaal staat daar nu 76,3 hectare. Daarentegen daalde de tomatenproductie in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg met ruim 6 hectare naar een totaalareaal van 71 hectare.

Aandeel verschillende segmenten op tomatenmarkt

Op de Duitse markt speelt de tomatenteelt in november een zeer bescheiden rol. Voor de verschillende segmenten is dat enkele procenten. Voor cherrytomaten is het aandeel zelfs kleiner dan 1%. Vooral Italië (48,6%) is flink aanwezig en staat nog voor Nederland (28,0%). Bij ronde tomaten domineren Marokko en België de groothandelsmarkten met opgeteld bijna 60% van de verkopen. Nederland, Spanje en Polen volgen. Op deze markt is het goedkope aanbod uit Polen en Marokko voelbaar door prijsverlagingen voor het West-Europese aanbod. Het Nederlandse aandeel trostomaten is in week 45 nog bijna 37%, gevolgd door Spanje (28,5%) en België (21,3%).

Of registreer je om te kunnen reageren.