Doorgaan naar artikel

BASF opent nieuw veredelingscentrum voor komkommer

In het Limburgse Nunhem heeft BASF geïnvesteerd in een geavanceerd veredelingscentrum voor komkommers.

De investering van ongeveer € 50 miljoen in het veredelingscentrum is de grootste in de honderdjarige geschiedenis van het groentezaadbedrijf in Nunhem. Het kassencomplex van 2,5 hectare, met 17.000 vierkante meter aan technische faciliteiten en kantoorruimte, vergroot de mogelijkheden van BASF om in te spelen op de vraag van consumenten en de mondiale groenteketen met nieuwe groenterassen.

Kortere ontwikkelingstijd rassen

De faciliteit huisvest alle (pre-)veredelingsprogramma’s voor komkommers: hogedraad-, lange, korte en snackkomkommers en augurken, inclusief de fenotyperingslijn voor digitale evaluatie van vruchteigenschappen. Het bevat de nieuwste technologie voor het optimaliseren van veredelingsactiviteiten, waaronder hygiënesluizen en protocollen voor planthygiëne om infectierisico’s te minimaliseren, diffuse beglazing voor optimaal gebruik van daglicht, hogere kassen en hogedrukbevochtiging voor een beter plantklimaat en energiebesparing. In combinatie met het gebruik van merkertechnologie in het laboratorium en ’indoor farming’ technieken, kan dit veredelingscentrum de ontwikkelingstijd van zaadsoorten tot wel 25% terugbrengen.

Lees verder onder de foto

Het kassencomplex van 2,5 hectare, met 17.000 vierkante meter aan technische faciliteiten en kantoorruimte, vergroot de mogelijkheden van BASF om in te spelen op de vraag van consumenten en de mondiale groenteketen met nieuwe groenterassen. - Foto: BASF

Het kassencomplex van 2,5 hectare, met 17.000 vierkante meter aan technische faciliteiten en kantoorruimte, vergroot de mogelijkheden van BASF om in te spelen op de vraag van consumenten en de mondiale groenteketen met nieuwe groenterassen. – Foto: BASF

Milieu

De kas is toonaangevend als het gaat om moderne milieunormen. Technologieën voor energiebesparing en transparante schermen binnenin de kas zorgen voor een gelijkmatig klimaat en verminderen het gasverbruik met tot wel 48%. Het herhaald recyclen, desinfecteren en reinigen van het teeltwater zorgt voor 99,5% minder residu van gewasbeschermingsmiddelen in het afvalwater. Dit is meer dan de huidige Nederlandse wettelijke eis van 95%.

Groentemarkt ontwikkelen

De vestiging in Nunhem is de eerste in een reeks mondiale ‘Centers of Excellence’, waar het concept Creator Campus wordt gerealiseerd. “Onze ambitie is een open platform te bieden voor het ontwikkelen van rassen en innovatie, samen met partners uit de groenteketen en R&D-partners. Het stelt ons in staat ideeën te ontwikkelen en samen succesvolle groente-oplossingen te realiseren”, zegt Joachim Schneider, Head of BASF Vegetable Seeds. “We willen zowel professionals als consumenten inspireren om samen een spannende toekomst voor de groentemarkt verder te ontwikkelen.”

Lees ook: Overname Nunhems door BASF definitief

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin