Glas

Achtergrond

Markt: Tomatenprijzen gaan hard onderuit

De tomatenprijzen staan onder grote druk. Na een korte opleving met hoge noteringen zijn de klokprijzen in de laatste weken snel gedaald, eerder dan in voorgaande jaren.

De dagprijzen van vrijwel alle tomatensegmenten zijn in laatste week snel gedaald. De indicatieve klokprijs van trosgrof halveerde in iets meer dan 2 weken tijd.

Bij The Greenery en BelOrta werd vandaag (dinsdag 23 oktober) minder dan 70 cent per kilo betaald voor grove trostomaten. Trosmidden noteerde bij BelOrta maandag 22 oktober nog € 0,89 per kilo maar moest vandaag nog meer dan 10 cent prijsgeven. Daarmee ligt de prijs van het Elite-segment nu meer dan de helft lager dan in de eerste week van oktober.

Datzelfde geldt voor de klokprijzen bij Zon Fruits&Vegetables. Maandag werd ongeveer € 0,84 per kilo trosmidden tomaten betaald, tegen meer dan € 1,50 in de eerste 4 veildagen van oktober. De klokprijzen van cocktailtomaten (Ministar) bij BelOrta stegen aanvankelijk nog aanvankelijk van € 2,44 op 1 oktober naar zelfs € 4,50 per kilo op 10 oktober. Eind vorige week daalde de prijs onder € 3 per kilo en vandaag al onder de grens van € 2 per kilo.

Losse en cherrytomaten

De klokprijzen van losse tomaten daalden nog sneller dan die van de trostomaten. Bij BelOrta startte de veilweek voor de tussentype tomaten (Prince, 60mm) met een prijs van rond of onder 50 cent per kilo. Bij de Nederlandse veilingen ligt de indicatieve klokprijs van deze losse tomaten al rond € 0,30 per kilo. Dat was in de eerste week van oktober nog tussen € 1,50 en € 1,10 per kilo.

Cherrytomaten houden de prijs wat beter op peil. Vorige week daalde de indicatieve klokprijs bij ZON nog naar bijna 30 cent per doosje van 250 gram, maar vrijdag 19 oktober was al een opleving te zien. Deze week begon met € 0,48 per 250 gram.

Gunstiger weer in Spanje

De prijsdalingen komen dit jaar eerder dan in de voorgaande 3 seizoenen. Toen werd begin week 43 bij BelOrta nog € 1 of meer betaald voor een kilo trostomaten en waren de losse tomaten niet veel goedkoper. De snelle daling van de prijzen heeft mogelijk te maken met een snellere toename van de concurrentie uit Spanje.

Weliswaar is in Spanje niet eerder geplant dan andere jaren. De regering van Andalusië schrijft in een rapportage over de seizoenstart dat de grote volumes tomaten pas in november gaan komen. Het was echter in Zuid-Spanje in de afgelopen periode minder extreem warm, waardoor zetting en vruchtkwaliteit mogelijk beter zijn dan in de voorgaande jaren.

Lees ook: Tomatenprijzen EU dichter bij elkaar

Ruim voldoende water

De enorme regenbuien van afgelopen week hebben voornamelijk het binnenland van Andalusië aangedaan. Plaatselijk viel bijna 400 millimeter, schrijven verschillende Spaanse media. De groenteteelt voor de export is voornamelijk langs de kust te vinden.

De regen wordt vooralsnog als een voordeel gezien voor de teelt van vruchtgroenten. Anders dan voorgaande jaren hebben de tomatentelers overal op het gewenste moment kunnen planten. Rond half augustus hadden de meeste tomatentelers in Almería de planten in de kas staan.

Lees ook: Spaans seizoen komt langzaam op gang

Of registreer je om te kunnen reageren.