Glas

Achtergrond

Markt: komkommerprijs veert nog even op

De dagprijzen van komkommers zijn begin deze week weer hoger dan ze vorige week eindigden. Het lijkt erop dat Spanje de vraag nog niet volledig kan invullen terwijl het aanbod hier snel daalt.

De indicatieve klokprijzen bij BelOrta en ZON Fruits & Vegetables laten deze week een opmerkelijke stijging zien. Gisteren werd op de Belgische veiling voor de 40-ers een middenprijs van € 0,47 genoteerd en in Grubbenvorst € 0,43 per stuk. Voor de 35-ers was dat respectievelijk € 0,43 en € 0,35 per stuk. In de daghandel is een zelfde tendens te zien. Vorige week daalden de dagprijzen nog naar waarden van circa € 0,27 voor de 40-ers en € 0,21 tot € 0,23 voor de 35-ers, afhankelijk van de afzetorganisatie. Deze week begon met dagprijzen die 5 cent per stuk hoger lagen.

Krappe aanvoer

De oorzaak voor deze laatste opleving voor de onbelichte komkommerteelt ligt in de krapte op de markt. In Nederland en België zijn al heel wat telers met de teeltwisseling begonnen, terwijl de aanvoer uit Spanje nog niet voldoende is om de vraag in te vullen. “We zien nu kopers die andere jaren al waren omgeschakeld. Spanje kan nog niet volbrengen wat de markt vraagt. Het ziet ernaar uit dat deze kopers deze week nog wel blijven komen”, zegt Bruno Vuerinckx van BelOrta.

In vergelijking met voorgaande 3 jaren zijn de komkommerprijzen in oktober gemiddeld gelijk of iets beter geweest. Vooral in het begin en het eind van de maand lagen de prijzen hoger. Dat oktober een wisselmaand is voor de handel blijkt uit de sterke prijsschommelingen die geregeld optreden. Vorig jaar piekten de prijzen rond half oktober. In 2015 was dat een week eerder en later.

Proef met jaarrond levering

Voor het eerst in de geschiedenis zullen vanaf 1 november belichte komkommers worden aangevoerd bij BelOrta. Ze zijn afkomstig van een Belgische teler met 2 hectare belichte komkommers. “We gaan ze apart aanbieden. We hebben natuurlijk ook al gelobbyd bij vaste afnemers. Maar ze zullen hoofdzakelijk voor de klok aangeboden worden om te weten te komen wat de waarde van dit product is”, zegt Vuerinckx.

In Nederland staat er inmiddels al 85 tot 90 hectare belichte komkommer en het areaal groeit nog steeds. Er zijn echter geen bedrijven die begin november al in productie komen. De eersten komen tegen het eind van het jaar op de markt waardoor het aanvoerseizoen vervroegd wordt maar niet jaarrond gesloten is.

Of registreer je om te kunnen reageren.