Glas

Achtergrond

Markt: Tomatenprijzen EU dichter bij elkaar

De tomatenprijzen in de 4 grote producerende landen bewogen in week 40 sterk naar elkaar toe. Een verdere prijsdaling zette daarna in.

Uit de dashboard prijsoverzichten van de Europese Commissie kan worden afgeleid dat Nederland met € 1,04 gemiddeld de grootste prijsstijging doormaakte (34% ten opzichte van 5-jarig gemiddelde). Het zijn echter prijzen van begin oktober. De prijzen kelderden vervolgens.

Prijsdaling tomaat vanaf week 39

De jongste EU-overzichten laten zien dat in week 40 de prijzen in verschillende EU-landen dicht bij elkaar liggen. De Nederlandse tomatenprijzen zijn daar gedaald naar € 0,93. Ze zijn verder verslechterd met op de klok prijzen onder de € 0,30 voor losse tomaten. Bij trostomaten blijft de prijs nog wel hangen rond de € 0,80.

Lees ook: Niet overal verliezen na dramatische tomatenprijzen

De Italiaanse prijzen kropen in week 40 iets uit het dal en ook Spaanse prijzen lagen rond de € 0,93. Daarmee is de gemiddelde Europese tomatenprijs in week 40 onder € 1 uitgekomen en daarmee ook weer onder het vijfjarige gemiddelde voor deze vier landen gezamenlijk.

Einde prijspiek

Daarmee kwam een einde aan de prijspiek van week 35 tot en met 39. De Franse tomatenprijzen bereikten daarin de hoogste prijzen (€ 1,74), gevolgd door Nederland (circa € 1,35). Die periode lagen de EU gemiddelden ook echt even boven het vijfjarige gemiddelde, na in de zomermaanden daarop fors te verliezen.

Bekijk meer Nederlandse prijzen en stel zelf prijsvergelijkingen samen

Of registreer je om te kunnen reageren.