Glas

Achtergrond

Markt: Spaans seizoen komt langzaam op gang

De aanvoer van Spaanse vruchtgroenten op de Europese markt is nog bescheiden. Alleen van paprika en courgette zijn de volumes uit Almería groter dan bij de seizoenstart van vorig jaar.

In september kwamen er in de Spaanse provincies Almería en Granada alleen tomaten uit de hoger gelegen regio Alhama op de markt. Poniente en Levante, de gebieden met een veel groter areaal tomatent, zullen pas begin november op de markt komen met grotere volumes tomaten. Dat schrijft de regering van Andalusië in haar rapportage van de seizoenstart.

Dit seizoen kon wel overal op de gebruikelijke data worden geplant, ook in Bajo Andarax, waar de teelt vorig jaar ernstig werd vertraagd door gebrek aan water.

Ook uit Marokko worden pas in november grotere hoeveelheden tomaten verwacht. Voor oktober is een contingent van 14.700 ton afgesproken. In de eerste week heeft Marokko slechts 1.353 ton naar de EU gestuurd, blijkt uit het weekrapport.

Meer snoeptomaatjes

Rond half augustus hadden de meeste tomatentelers in Almería de planten in de kas staan. Experts geven aan dat het areaal peervormige cherrytomaten (snoeptomaten), roze tomaten en roze peertomaten is gegroeid vanwege de goede resultaten in voorgaande seizoenen.

In Levante (ten oosten van de stad Almería) blijft het areaal trostomaten stabiel. In Poniente (ten westen van Almería-stad) staan mogelijk meer pruimtomaten.

Meer vroege paprika

Dit seizoen is het areaal Spaanse paprika opnieuw gegroeid, voornamelijk in de geblokte types, puntpaprika (Palermo-type) en andere specialties. Daarbij komt dat gemiddeld eerder is geplant dan vorig seizoen, volgens waarnemers voor de regering van Andalusië. Voornamelijk vanaf eind juli werd geplant. De laatste paprika is begin september geplant.

De vroege start leidt tot tegenvallende prijzen bij de Spaanse afzetorganisaties. In week 40 lag de telersprijs voor geblokte paprika gemiddeld op € 0,52 per kilo, ruim € 0,30 lager dan vorig jaar.

Komkommers komen later

In tegenstelling tot paprika is de beschikbaarheid van komkommers uit Almería nog beperkt. Veel telers hebben besloten dit seizoen later te planten. De verwachting is dat tot november er geen grote volumes komkommers uit Zuid-Spanje zullen komen.

De komkommers die er zijn werden de laatste weken goed betaald. In week 39 noteerde de regering van Andalusië een telersprijs van € 0,49 per kilo, ruim het dubbele van vorig jaar. In week 40 ging er nog een schepje bovenop: € 0,54 per kilo (tegen € 0,31 in 2017).

Laag prijsniveau aubergines

Het aubergineseizoen is juist gestart met slechte prijzen. De hoge temperaturen in september worden als verklaring gegeven voor de grote vroege productie.

Door de dominante marktpositie van Nederland en Frankrijk wisten de Spaanse aubergines de weg naar de Europese markt nog niet te vinden. In week 38 was het prijsniveau met € 0,57 per kilo ruim 2 keer zo laag als vorig jaar (€ 1,39/kg). In week 39 en 40 lag de telersprijs op circa € 0,49 per kilo.

Courgette eerder geplant

Ook courgette opende het seizoen met teleurstellende prijzen. Veel telers zijn eerder begonnen met de teelt. Een paar jaar geleden werd veel later geplant om te voorkomen dat de planten meteen geïnfecteerd zouden raken met het ‘New Delhi’-virus. Dat wordt overgebracht door de uitbundig aanwezige wittevlieg. Door de kassen hermetische af te sluiten, lijken ze er nu minder last van te hebben.

Er kwamen al vroeg grote volumes Spaanse courgette op de markt, terwijl de rest van Europa nog volop produceerde. De hoge temperaturen in Almería zorgden voor een grote vroege productie. Pas toen eind september de nachttemperaturen daalden, herstelden de prijzen zich enigszins.

Bekijk de dagelijkse telersprijzen bij de Spaanse afzetorganisaties

Of registreer je om te kunnen reageren.