Glas

Achtergrond laatste update:31 jan 2018

Marktupdate: Spaans paprikaseizoen start met minder omzet

Gemiddeld lagen veilingprijzen voor Spaanse paprika’s tot en met december net iets lager dan voorgaand seizoen.

In totaal kwam de middenprijs in het huidige Spaanse teeltseizoen tot eind december 4% lager uit dan het voorgaande seizoen eind 2016. Het prijsniveau eind 2017 lag gelijk aan dat van 2015 en 18% hoger dan in 2014.

In september en oktober vorig jaar werden paprika’s uit Almería gemiddeld voor 75 en 73 cent per kilo geveild. De richtprijzen in seizoen 2016/2017 lagen in die maanden slechts op 65 en 59 cent.

In november en december was het net andersom. Eind 2016 waren paprika’s toen met 70 en 82 cent per kilo juist duurder dan in dezelfde maanden in 2017 (respectievelijk 60 en 73 cent per kilo).

Productie lager

De productie van het huidige teeltseizoen in Almería tot en met december komt met 240.247 ton ongeveer 15% lager uit dan eind 2016. De combinatie van prijs en productie zorgt dat de omzet 19% lager uitkomt.

Spaans marktaandeel

Volgens een bericht van BLE kwam in week 2 (8 t/m 12 januari) van dit jaar 66,3% van de Duitse paprika-invoer uit Spanje. Marokko en Turkije behaalden toen beide een marktaandeel van 14,1%. Uit Griekenland kwam 2,5%. Bij de groene paprika was het marktaandeel van Turkije dominanter met 35%. Van groen kwam 50,5% uit Spanje.

Aanbod groothandel

Gemiddeld werden Spaanse paprika’s in Duitsland in week 2 voor € 2 per kilo op groothandelsmarkten aangeboden. In 2016 en 2015 was dat respectievelijk € 2,50 en 2,39 per kilo. Voor gele paprika’s werd gemiddeld meer betaald dan in het jaar ervoor, bij groen en rood juist minder.

Bij ZON Fruit & Vegetables werden de afgelopen dagen veilprijzen van Spaanse paprika’s (221/261) genoemd van € 1,26 tot € 1,32 per kilo (rood), 68 tot 72 cent (groen) en € 1,20 tot € 1,29 (geel).

Jumbo en AH bieden rode paprika’s op hun websites aan voor 98 en 99 cent per stuk.

Stel zelf prijsgrafieken voor paprika samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.