Glas

Achtergrond

Uitbreiding in rassen specialties tomaat

In het tomatensegment ‘specialties’ neemt het areaal verder toe. Ruim 30% in dit areaal zijn tomaten onder 50 gram, in allerlei vormen en kleuren. Ook dit jaar zijn er nieuwe rassen.

Monsanto heeft afgelopen jaar in het segment voor tomaten onder 50 gram niet sti;gestaan en heeft twee nieuwe rassen in de markt gezet: Strabena en Delisher. Beide rassen blinken uit qua unieke smaakbeleving en aantrekkelijk uiterlijk. Dat waardeert de handel.

In het snacksegment heeft Rijk Zwaan het nieuwe ras Maggino: een fijne, gele mini-plumtomaat met een goede smaak. De zaadfirma verwacht hiervan 5 hectare te telen.

In de bioteelt is Tomaranto van Rijk Zwaan een van de belangrijkste rassen in het midden-trostomatensegment met 15 hectare.

Rassen beoordelen op de Syngenta-demodag. - Foto's: Harry Stijger
Rassen beoordelen op de Syngenta-demodag. - Foto's: Harry Stijger

Snoeptomaten scoren in smaak en gebruiksgemak

Syngenta heeft een uitgebreid aanbod in snoeptomaten. Deze zijn geliefd bij de consument omwille van de smaak, de knapperige bite en het gebruiksgemak. De tomaatjes zijn de hele dag door te consumeren. Naast de bekende rode snoeptomaten (Sweetelle, Angelle, Babeno, Funtelle) heeft de zaadfirma ook een aantal lekkere oranje, gele en bruine snoeptomaten(Bamano, Ivorino, KM5512). Deze geven in mixverpakkingen speelse effecten. Syngenta gelooft in een sterke consumptiegroei van deze tomaatjes de komende jaren, omdat deze veel door of voor jonge mensen worden gekocht. In dit segment blijft de zaadfirma verder innoveren en zich specialiseren.

Bij de snoeptomaten verwacht Sakata dat Bellastar zich zal handhaven en misschien nog wel uitbreidt, omdat het ras vooral goed scoort op productie, houdbaarheid en plukprestatie. Bellastar groeit volgend jaar naar verwachting van 3 naar 5 tot 6 hectare. Dat hangt samen met de vraag of telers een hoger producerend ras met lagere brix op de markt gaan brengen.

Gele snoeptomaten.
Gele snoeptomaten.

Oranje troscherrytomaat Royalstart vervangt Oranjestar

De iets fijnere (10-12 gram) oranje troscherrytomaat Royalstar (Sakata) gaat de Oranjestar vrijwel volledig vervangen. De diep oranje cherrytomaat is sterk, scheurt niet makkelijk en doet het goed in mixverpakkingen. Dit seizoen is het ras in de belichte teelt van niets naar ruim 1 hectare gegaan. In de onbelichte teelt staat ook ruim 1 hectare. De groei van Royalstar hangt daar vooral af van hoe de mixverpakkingen met Juanita (mini-troscherrytomaat van Monsanto) en Lemonade (heldergele lemontomaat van Syngenta) het doen in de markt.

Verder verwacht Sakata dat de premium cherrytomaat Cherrystar en de roze cocktailtomaat Rhianna zich zullen handhaven in de markt.

Cocktail- en cherrytomaten behouden stabiele marktpositie

Bij de grove cocktailtrostomaat Campari en midi-trospruimtomaat Sunstream, allebei van Enza, is smaak het sterke punt. Het areaal van beide rassen, die al jaren een stabiele positie in de markt hebben, is stabiel tot iets groeiend. Bij de cocktailtomaten hebben meerdere rassen, zoals Annamay, Annaisa, Annaluca, specifieke afzetkanalen. Het totale areaal van deze rassen blijft min of meer gelijk aan voorgaande jaren.

Bij de troscherrytomaten (20 grams) blijft het areaal van Tomagino (Enza) stabiel. Kenmerken van dit ras zijn een generatieve plant, goede smaak en vroegheid.

Van de bruine troscherrytomaat Twixia (Axia) staat 1 hectare in de belichte teelt. De cherrytomaat heeft een mooie bruine kleur en goede smaak. Voor de losse oogst van deze cherrytomaat heeft het zaadbedrijf Villax 0,5 hectare in de belichte en 1,5 hectare in de onbelichte teelt.

Hazera werkt in het veredelingsprogramma aan verbeterde smaak, vruchtkwaliteit en opbrengst. In het gele-cherrytomatensegment is Summer Sun al jaren het grootste ras en leidend qua smaak. In het losse segment 100 tot 120 gram heeft Goutine (Hazera) afgelopen drie jaar een goede positie veroverd en groeit gestaag door.

Tros bruine cherrietomaten.
Tros bruine cherrietomaten.

Intense-snijtomaat fenomeen in tomatenland

Intense van Nunhems is sinds jaar en dag iets bijzonders in tomatenland. Het segment is in de markt bekend als: de snijtomaat, de foodservicetomaat, de anti-kliedertomaat of de chef’s tomaat. In Nederland en België heeft de zaadfirma twee Intense-rassen in het assortiment, die exclusief worden geteeld. Dit zijn een grove B-tomaat en een fijnere variant. Ovale dan wel pruimtomaten met een minimum aan sap. Ideaal voor salades, sandwiches, soepen of sauzen. Naast de pruimtomaat is er dit jaar ook een Intense-cocktailtomaat op de markt en komt daar volgend jaar ook een Intense-vleestomaat bij.

Lees meer over rassen in overige tomatensegmenten in Groenten & Fruit, nr. 20 van 27 september.

Of registreer je om te kunnen reageren.