Glas

Achtergrond

Inzet WKK voor belichting blijft rendabel

De marktpositie van netleverende WKK-gasmotoren is volgens Energy Matters verbeterd.

Volgens de WKK-barometer, die regelmatig wordt uitgebracht als onderdeel van het programma Kas als Energiebron, spelen met name twee effecten een rol bij de marktpositieverbetering: een afnemende overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt in binnen- en buitenland, in combinatie met een stijgende CO2- en kolenprijs. Op middellange termijn blijft de marktpositie rond de waarde van 2018. Aanhoudende problemen met kerncentrales in Frankrijk en België kunnen die marktpositie nog verder verbeteren.

Druk van duurzame energiebronnen

De marktpositie in 2024 ligt in een bandbreedte tussen de waarde van 2021 (rode pijl in de onderstaande barometer) en een waarde die ruim boven het huidige niveau ligt (blauwe pijl). Op langere termijn zullen draaiuren van WKK onder druk komen te staan door een toenemend aandeel wind- en zonne-energie, al blijven er kansen voor flexibel vermogen. Het inzetten van WKK voor eigen belichting blijft komende jaren zeer rendabel.

WKK-barometer. - Illustratie: Energy Matters.
WKK-barometer. - Illustratie: Energy Matters.

Lees de volledige verwachting voor WKK-gasmotoren in de WKK-barometer.

Of registreer je om te kunnen reageren.